Magazin     | 08.07.2020. 15:17 |

Novo vozilo "wheels" osvaja bečke ulice

FENA Saopćenje

SARAJEVO/BEČ, 8. jula (FENA) - Bicikli, skuteri, električni romobili, a sada i wheels - nova vozila u Beču podsjećaju na električne bicikle, ali nemaju pedale i za razliku od e-romobila posjeduju sofisticiraniji sistem za iznajmljivanje.

S obzirom da na tržištu trenutno ne postoji ništa uporedivo, jedini naziv za novo vozilo je Wheels. Vozila na iznajmljivanje pokreću se električnim motorom i dostupna su svim korisnicima starosti iznad 18 godina. Wheels mogu razviti brzinu do 25 km/h ali putem GPS-a automatski reaguju na ograničenja i spuštaju brzinu u pješačkim zonama ili zonama susreta.

Kao i kod drugih sistema za iznajmljivanje električnih romobila ili bicikala, korisnik mora skinuti aplikaciju i skenirati QR-code kako bi pokrenuo vozilo, što košta jedan euro. Svaki naredni minut vožnje na Wheels-u u Beču košta 29 centi, a propisno parkiranje se mora fotografisati i poslati u centralu. Pojedine Bečlije su još skeptične u vezi Wheelsa, što može biti i posljedica obimne ponude vozila na iznajmljivanje u Beču. Bečkim ulicama trenutno kruži 4.600 električnih romobila za iznajmljivanje koji su u vlasništvu pet različitih ponuđača. Wheels raspolaže sa 33 vozila, međutim ubrzo planiraju povećati broj, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Beč uvodi pametne trafostanice za energetsku efikasnost

Beč - Virtualni asistent za lakšu integraciju migranata

U Beču razvijen prvi štampani 'fantom mozga'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo