Bosna i Hercegovina     | 08.07.2020. 14:50 |

Potpisan ugovor o izgradnji Hemodijaliznog centra u Goraždu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 8. jula (FENA) - U Kantonalnoj bolnici Goražde danas je potpisan ugovor o rekonstrukciji, adaptaciji i izgradnji Hemodijaliznog centra u sklopu ove ustanove.

Ugovor su potpisali predstavnici bolnice i Vlade BPK Goražde, a radovi vrijedni 740.000 KM povjereni su goraždanskom poduzeću "Kaja Company“, dok je rok za izgradnju četiri mjeseca.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i Enver Kodžaga, predstavnik 11 dijaliznih pacijenata iz Goražda koji je kazao da je ovo veliki dan za dijalizne bolesnike te da ga nažalost mnogi od njih nisu dočekali.

- Evo, konačno poslije 20 godina, ova Vlada je sa direktoricom bolnice našla načina i sredstva da se napravi taj dijalizni centar. Borimo se za život svaki dan. Na ovoj vrućini valja otići u Sarajevo, i u najluksuznijem autu čovjek kad ode i kad se vrati umoran je, a ne da odemo, uradimo dijalizu i vratimo se takvi umorni, ponovo se moramo voziti 120 kilometara nazad. Uglavnom, teško je ali eto, valjda će Bog dati da se jednom i ovo završi i da se počne normalno dolaziti na dijalizu i odlaziti - kazao je Kodžaga.

Direktorica Kantonalne bolnice Goražde prim.dr Nermina Kamenica istakla je da je riječ o izuzetno značajnom projektu čija se ukupna vrijednost procjenjuje na oko milion KM.

- Zahvaljujemo se Vladi i Skupštini BPK Goražde koji su prepoznali problem dijaliznih pacijenata i imat ćemo najsavremeniji Hemodijalizni centar tako da pacijenti neće više putovati na relaciji Goražde – Sarajevo po četiri sata, što ih je dodatno iscrpljivalo. Trenutno imamo 11 pacijenata, ali bolest ne bira i svi možemo biti u situaciji potrebe za tim aparatima - istakla je Kamenica.  

Uz zahvalnost svim donatorima na upućenim donacijama i svima koji će učestvovati u realizaciji ovog velikog projekta, ona je izrazila nadu da će on biti implementiran u predviđenom roku.

- Rok je četiri mjeseca za implementaciju i ugradnju svih aparata. Mi već imamo donirane aparate, a imamo obećanje i od BH telekoma da ćemo dobiti još jedan aparat, reverzibilnu osmozu, tako da zaista nećemo biti uskraćeni u tom procesu - navela je Kamenica.

Podsjetila je da je u međuvremenu počela i edukacija medicinskog kadra, koju je prekinula pandemija.  

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća naglasila je da je uspostava Hemodijaliznog centra jedan od prioritetnih projekata na čijoj je realizaciji kantonalna Vlada intenzivno radila posljednjih godinu dana, a zadovoljstvo je kako ističe utoliko veće, što su rezultati tog rada današnjim činom sve vidljiviji.

- Ovo je veoma važan projekat za sve nas, a posebno za naše sugrađane, dijalizne pacijente. Vlada BPK angažmanom, sredstvima iz budžeta kao i obezbjeđenjem donatorskih sredstava, uradila je mnogo na poboljšanju zdravstvenih usluga na području cijelog kantona, posebno usluga Kantonalne bolnice. Nastojat ćemo da liječenje pacijenata van kantona svedemo na minimum ulažući u zdravstveni sektor, u našu bolnicu, a na taj način i zdravstvene usluge učinit ćemo dostupnim svim građanima našeg kantona - poručila je premijerka BPK Aida Obuća.

Prema riječima resornog ministra Eniza Halilovića, za sufinansiranje ovog projekta u budžetu kantonalnog Ministarstva zdravstva obezbijeđeno je 260.000 KM, a dio sredstava obezbijedit će se i kroz realizaciju "korona zakona“.

- Zahtjevu Vlade BPK odazvalo se i Federalno ministarstvo okoliša i turizma koje je  početkom ove godine za uspostavu Hemodijaliznog centra uplatilo 50.000 KM. Aparate za dijalizu koji su već isporučeni Kantonalnoj bolnici obezbijedili su Ambasada Narodne Republike Kine u BiH i NLB banka d.d. Sarajevo, a u nabavci još jednog dijaliznog aparata uplatom sredstava u iznosu od 30.000 učestvuje i BH Telecom. Ostatak sredstava, uz pomoć Vlade BPK Goražde i donatora, obezbijedit će Kantonalna bolnica Goražde - podsjetio je Halilović.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Opremanje Kantonalne bolnice Goražde iz sredstava Vlade FBiH

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom