Bosna i Hercegovina     | 08.07.2020. 13:11 |

Grubeša: Dijalog na visokom nivou o reformi javne uprave

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 8. jula (FENA) - Reforma javne uprave među 14 prioriteta koje je Evropska unija stavila pred Bosnu i Hercegovinu kao ključna pitanja vezana za kandidacijski status, izjavio je danas ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša.

Naime, u prvom dijelu današnjeg online sastanka Posebne grupe za reformu javne uprave, koji se održava između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, u fokusu je bio politički dijalog na visokom nivou o toj vrsti reforme, izjavio je za Fenu Grubeša, jedan od učesnika sastanka.

Uime Evropske unije, učesnici skupa su Genoveva Ruiz Calavera, direktorica za zapadni Blakan, a prisustvovali su i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Johann Sattler, kao i niz stručnjaka Evropske unije zaduženih za pitanja javne uprave.

Budući da je među temama bilo funkcionalno upravljanje javnim finansijama, bosakohercegovački predstavnici u ovom dijelu su bili ministri finansija svih nivoa - državnog, entitetskih i Brčko Distrikta.

Druge teme odnosile su se i na zakodovno-pravni okvir, pa su učestvovali ministri pravde države BiH i Federacije, ministrica lokalne uprave i samouprave Republike Srpske, koordinator javne uprave i predstavnici agencija za državnu službu.

 -  Ovo je sveobuhvatan, široki dijalog o reformi javne uprave. Prvi put se održava na način da se isprepliću politički i tehnički dio te reforme. 

U Bosni i Hercegovini imamo 11 zakona koji tretiraju državnu upravu i svi smo se složili da treba pronaći izlaz iz začaranog kruga gdje se stalno spočitava da je naša državna uprava politizirana, troma, nedovoljno profesionalna, nedovoljno odgovorna. Ne želimo imati lošu sliku o državnim službenicima, s jedne strane, a s druge, želimo imati motivirane ljude koji će raditi ogovorno i predano posao za koji su plaćeni.

U prvom dijelu sastanka su postavljana i pitanja - dokle je došao proces usvajanja određenih strategija i planova, sa svim onim što je vezano da bismo napravili određene predkorake za krajnje rješavanje ovog pitanja.

U svakom slučaju, dogovor je da do kraja godine budu završeni strateški i akcijski planovi koji su bili postavljeni pred BiH i da počne proces donošenja zakona o državnim službenicima - kazao je ministar Grubeša.

On podsjeća da je reforma javne uprave među 14 prioriteta koje je Evropska unija stavila pred Bosnu i Hercegovinu kao ključna pitanja vezana za kandidacijski status.

- Otvorili smo i pitanje donošenja zakona o registru državnih službenika i dio vezan za finansijski okvir javne uprave, gdje je Evropska unija kazala da neće odustati od sufinansiranja reforme, međutim, s bosanskohercegovačke strane je dosad bila participacija do dva posto iz budžeta, a oni žele potaknuti sve sudionike u BiH da ta participacija ide prema deset posto od iznosa predviđenih za reformu javne uprave - kazao je također Grubeša.

Budući da je današnji sastanak prvi ove vrste, detektirane su poteškoće i svakodnevni problemi u domenu javne uprave, a nakon sastanka, po Grubešinim riječima, bit će učinjeni određeni iskoraci u smislu potrebnih radnih grupa koje će raditi u pojedinim oblastima ili će se, pak, ići posebno s tehničkim, posebno s političkim nivoom.

Drugi dio sastanka odnosi se na dijalog, na tehničkom nivou, o reformi javne uprave i razgovor predstavnika BiH i Evropske komisije o državnoj službi i upravljanju ljudskim potencijalima te razvoju javnih politika i korodinaciji.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom