Regija     | 08.07.2020. 12:16 |

Koronavirus u crnogorskoj vladi, epidemija u pet općina

FENA Agencije

PODGORICA, 8. srpnja (FENA) - Crnogorski ministar rada i socijalne skrbi Kemal Purišić pozitivan je na koronavirus, objavljeno je u srijedu na twitter nalogu vlade u Podgorici, dok je u zemlji u pet općina proglašena epidemija.

Kako je priopćeno ministar i njegova supruga su od utorka navečer, kada su saznali rezultate testa, u samoizolaciji.

Za nešto više od tri tjedna u Crnoj Gori su se zarazile 583 osobe, od kojih je osam preminulo. To je gotovo dvostruko više zaraženih nego u prvom valu, kada su koronavirusom bile inficirane 324 osobe, a devet osoba je umrlo, prenosi Hina.

Ministarstvo zdravstva proglasilo je u utorak navečer epidemiju u pet općina na sjeveru zemlje, gdje je sve veći broj oboljelih i ne mogu se pouzdano identificirati izvori infekcije. To ukazuje na lokalnu transmisiju virusa u određenim sredinama, zbog čega je tamo proglašena epidemija, priopćila je vlada.

U tim su općinama na snazi restriktivne mjere koje su bile uvedene u prvom valu epidemije, a podrazumijevaju zatvaranje ugostiteljskih objekata, zabranu okupljanja više od dvije osobe, obavezno nošenje maski na otvorenom i zatvorenom prostoru, zabranu više od dviju osoba u automobilima te zabranu kućnih posjeta.

Ranije je priopćeno da se ne isključuje mogućnost zatvaranja Podgorice, glavnog grada Crne Gore s preko 200 tisuća stanovnika, što je trećina ukupnog stanovništva te zemlje.

U Crnoj Gori 30. kolovoza trebali bi se održati parlamentarni izbori i djelomični lokalni izbori, a na inicijativu nevladinih organizacija crnogorske zdravstvene vlasti danas će razmatrati postoje li uvjeti za održavanje izbora u uvjetima koronakrize.

Crna Gora je u prvom valu pandemije koronavirusa dugo odolijevala zarazi, a nakon prvog vala se proglasila prvom "korona free" državom u Europi.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Više od polovine građana Crne Gore vjeruje da se za glasanje dobiva novac - istraživanje

U Crnoj Gori i Srbiji obilježena 25. obljetnica početka NATO udara

Slabiji potres u Crnoj Gori

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!