Svijet     | 08.07.2020. 08:32 |

Kina i Rusija uložile veto na rezoluciju o dostavi međunarodne pomoći Siriji

FENA Internet

NEW YORK, 8. jula (FENA) - Rusija i Kina uložile su veto na obnovu mehanizma koji omogućava slanje pomoći Ujedinjenih naroda (UN) za oko tri miliona stanovnika Sirije.

Vijeće sigurnosti UN-a glasalo je za obnovu mehanizma, koji omogućava prekograničnu međunarodnu pomoć Siriji od 2014. godine, a koji ističe 10. jula.

Nacrt rezolucije koju su Vijeću predložile Njemačka i Belgija naišao je na veto Rusije i Kine, prenosi Anadolu Agency (AA).

U skladu s postojećom odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, Sirija može dobiti međunarodnu pomoć samo preko dva granična prijelaza sa područja Turske, i to Öncüpınara nasuprot Babüsselamea i Cilvegozua nasuprot Babulhavea.

Nakon veta Rusije i Kine, obje granične kapije bit će zatvorene za prolaz konvoja pomoći jer mehanizam ističe 10. jula.

Za pružanje prekogranične pomoći Siriji potrebna je odluka Vijeća sigurnosti UN-a.

Prema podacima UN-a, 70 posto od ukupno tri miliona stanovnika u sjeverozapadnom gradu Idlibu zavisi od humanitarne pomoći.

Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) je preko Turske od početka godine poslao 8.468 konvoja humanitarne pomoći.

Prošle godine u Siriju je ulazila humanitarna pomoć preko ukupno četiri granična prijelaza, no vetom Rusije i Kine obustavljena je isporuka pomoći preko graničnih prelaza s Jordanom i Irakom.

Rusija, glavni oslonac sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, nastojala je osigurati isporuku pomoći preko graničnih prijelaza koji su pod nadzorom sirijske vlade, navodi dpa.

Nakon što je  izvršila pritisak na  UN da prestane slati pomoć kroz dva od četiri granična prijelaza, Rusija sada želi ograničiti svu UN pomoć na jednom prijelazu duž granice između Turske i Sirije.

"Nemoguće je pretjerivati ​​u obrazloženjima o važnosti osiguranja prijelaza i pružanja vitalne pomoći. Za milione Sirijaca razlika je između hrane i gladovanja", rekla je Sherine Tadros, voditeljica ureda UN-a Amnesty International.

"Za bolnice je potrebno imati dovoljno zaliha da se spasu životi. Zato je zloupotreba moći veta od strane Rusije i Kine opasna", dodala je.

Od izbijanja sukoba u Siriji u martu 2011., neke procjene govore da je ubijeno najmanje pola miliona ljudi.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Zvaničnici iz 36 zemalja i agencija UN-a na Kipru razgovaraju o pomoći opkoljenim Palestincima

Izrael izveo raketne napade na vojne ciljeve kod sirijske prijestolnice Damaska

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo