Regija     | 07.07.2020. 15:13 |

Uskok tehnički izmijenio optužnicu protiv Sanadera i HDZ-a

FENA Agencije

ZAGREB, 7. srpnja (FENA) - Nadopunom financijsko-knjigovodstvenog vještačenja i tehničkom izmjenom optužnice u utorak je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno ponovljeno suđenje bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u slučaju Fimi media.

 Zamjenica ravnateljice Uskoka je u izmijenjenom činjeničnom opisu optužnice precizirala iznos nepripadajuće imovinske koristi bivšeg premijera i njegove nekadašnje stranke. Izmijenjeni činjenični opis je usklađen s dosadašnjim tijekom dokaznog postupka, što uključuje i navode o nepripadajućoj imovinskoj koristi iz prve nepravomoćne osuđujuće presude, a koju je ukinuo Vrhovni sud u listopadu 2015.

 Prema izmijenjenom činjeničnom opisu, Uskok tereti Sanadera da je sebi pribavio 15,2 milijuna kuna, dok se HDZ tereti za pribavljanje nepripadajuće imovinske koristi od 24,2 milijuna kuna. Tužiteljstvo je zatražilo da se Sanaderu i HDZ ti iznosi oduzmu, a budući da se optuženici moraju očitovati o imjenama optužnice, suđenje je odgođeno za 17. srpnja.

 Ponovljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, u slučaju koji je postao sinonim korupcije u hrvatskoj politici, formalno je krenuo iznova krajem siječnja, a posljednjih mjeseci rasprave se nisu održavale zbog epidemije i potresa.

 Svi optuženi među kojima i HDZ kao stranka u čiji je crni fond navodno išao dio novca koji je izvlačilo tadašnje stranačko vodstvo, odbacuju krivnju. Na prvom su suđenju 2013. nepravomoćno osuđeni, ali je presudu 2015. ukinuo Vrhovni sud.

 Ponovljeno suđenje koje je počelo još 2016. prekinuto je zbog bolesti Nevenke Jurak, vlasnice agencije po kojoj je i nazvana korupcijska afera, u srpnju 2018. kada je Sanader trebao iznijeti svoju obranu. I on je više puta odgađao rasprave zbog svog zdravstvenog stanja.

 Nevenka Jurak u međuvremenu je preminula, suđenje je za nju obustavljeno, a Sanader je u svojoj obrani u veljači kazao da nije zaradio na Fimi mediji. Ispričao je da je još 70-ih i 80-tih godina prošlog stoljeća u Austriji zaradio gotovo 2,7 milijuna eura. Od ranije je u vlasništvu imao nekretnine i umjetnine, a stan u Splitu i tri stana u Zagrebu navodno je kupio još 90-ih godina.

 Uz Sanadera koji je ranije u ovom slučaju nepravomoćno dobio devet godina zatvora i stranke kažnjene s pet milijuna kuna, na optuženičkoj klupi su i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i stranke Ratko Maček.

 Sanader, koji izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaja Planinska, u prosincu je nepravomoćno osuđen za mito primljeno od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Nepravomoćno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki Dioki, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo