Stranačke aktivnosti     | 06.07.2020. 15:53 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Na jednoj od posljednih sjednica prošlog saziva Vlade Kantona Sarajevo, na čijem čelu je bio Edin Forto, usvojena je Studija o utjecaju visokih zgrada na kvalitet zraka. Ova studija dočekana je s odobravanjem od strane i građana i struke. Međutim, nova skupštinska većina je već u dva navrata na inicijativu predsjedavajućeg Skupštine Mirze Čelika pokušala ovu studiju staviti van snage. Oba puta inicijativa je odbijena. Protiv su glasali i zastupnici Naše stranka. Neira Dizdarević, predsjednica Kluba zastupnika NS, objašnjava zašto su bili protiv:

„Mirza Čelik, predsjedavajući Skupštine, u dva navrata inicirao je da se Studija o utjecaju visokih zgrada na kvalitet zraka stavi van snage na 90 dana kako bi se, kako on to kaže, otklonili navodni nedostaci koje je neko u međuvremenu utvrdio. Ko je taj neko, ne znamo s obzirom na to da u vrijeme javnih rasprava niti predsjedavajući niti bilo ko drugi iz vladajuće većine nije dostavio nikakve sugestije. Evidentan je i pritisak da se Studija stavi van snage vidljiv kroz pojedine medijske napise u kojima se Studija navodi kao krivac za blokadu građevinskog sektora.

Kvalitet zraka je u Sarajevu gorući problem. Ne pristajemo na to da ugušimo cijeli grad zarad ostvarenja SDA-ovskih klijentelističkih građevinskih planova. Nećemo ugušiti ni građevinski sektor. Ako postoje građevinci koji misle da se zarađivati može samo na štetu ekologije i zdravlja građana, savjetujemo im da promijene način razmišljanja. Većina sigurno ne misli tako. Ekonomski razvoj i zdravlje građana za nas nisu suprotstavljeni jedno drugom. Borit ćemo se do kraja za društvo u kojem će se bez izuzetka poštivati to načelo.“

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke Zenica

Edin Forto: BiH će nadživjeti sve koji je negiraju

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana