Kultura     | 07.07.2020. 14:33 |

Koncert Sarajevske filharmonije posvećen 25. godišnjici genocida u Srebrenici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. jula (FENA) - Sarajevska filharmonija u saradnji sa Fondom Memorijala Kantona Sarajevo 9. jula ove godine će na dostojanstven način multimedijalnim koncertom obilježiti 25. godišnjicu sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. 

Tim povodom će premijerno biti izvedena Simfonijska poema za Srebrenicu "Fatima" za sopran i orkestar, kompozitora Edina Dine Zonića, na stihove Edina Krehića. 

Koncert se održava na otvorenoj sceni amfiteatra Meomorijalnog centra Kovači, a režiju potpisuje Dino Mustafić.

- Želimo postaviti kriterije umjetničke izvrsnosti u "kulturi sjećanja" kao važnog promicanja prava na istinu i činjenice. Ovakvim konceptom se otvara mogućnost višeg stupnja modela kulture pamćenja koji će jezikom umjetnosti, fotografije, poezije, pokreta/plesa i muzike stvarati prostor emotivne memorije kao transgeneracijske obaveze da se zlo i učinjeni zločini ne ponove niti jednoj generaciji u budućnosti – kazao je Mustafić.

Uz orkestar Sarajevske filharmonije, koji predvodi maestra Samra Gulamović, kao solista nastupa sopranistica Adema Pljevljak-Krehić.

Fatima je najmlađa žrtva Srebrenice. Rodila se u noći kad je i ubijena, a ime je dobila tek nakon što su je identifikovali 2012. godine.

- Srebrenicu i njene žrtve ne smijemo nikada zaboraviti i ovo je jedan od načina da i kroz muziku ostanu da žive vječno u našoj historiji koristeći snagu te muzike koja ne poznaje granice, opominjući i podsjećajući koliko su važni mir i jedinstvo u cijelom svijetu – poručuju iz Sarajevske filharmonije.

Program sadržava i čitanje poezije posvećene ratu i stradanjima u Srebrenici i Bosni i Hercegovini dva velika svjetska književnika nobelovca, Česlava Miloša i Josifa Brodskog, uz učešće glumaca Gordane Boban, Dženite imamović-Omerović, Aldina Omerovića i Maka Čengića, koreografsku numeru Amile Terzimehić uz izvođače Haruna Čehovića i Hanu Zrno, te poetsko-dokumentarni foto back up Srebrenice "Lično" autorice Aide Redžepagić.

Broj posjetilaca je ograničen prema naredbi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo uz poštivanje svih propisanih mjera prevencije vezano za epidemiološku situaciju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ramazan u Mostaru: U Kulturnom centru Mostar-Sjever održan predramazanski koncert

Tuce: Očekujemo da ćemo dobiti dvoranu koja će biti dom Sarajevskoj filharmoniji i hram kulture

Nakon 30 godina Zubin Mehta ponovo diriguje u Sarajevu (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo