Kultura     | 06.07.2020. 12:18 |

Pravo Ljudski Film Festival - Specijalna projekcija filma 'Novac'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. jula (FENA) - Pravo Ljudski Film Festival najavio je za 10. juli specijalnu projekciju na otvorenom filma "Novac" (L'Argent) aktuelnog francuskog reditelja Roberta Bressona. 

-Nakon što nam je pandemija pokazala šta znači kada se ključne društvene veze među ljudima prekinu, ali nas i podstakla da počnemo ponovo otkrivati zajedničke ideje o boljem društvu, došao je trenutak da porazmislimo o stanju krajnjeg paradoksa u kojem se čovječanstvo našlo. Kriza je razotkrila sve ono što nas dijeli, ponajviše, potpuno poremećen ustroj svijeta koji štiti socio-ekonomske elite na račun svih nas. Kriza je, međutim, pokazala da se zajednice povezuju jače nego ikad – od sitnih, a životno važnih činova solidarnosti i odgovornosti do masovnih i snažnih društvenih kretanja koje traže ništa manje od rušenja cjelokupne političke i ekonomske mašinerije – navode iz PLJFF-a.

Podsjećaju publiku da je film i dalje umjetnost javnog prostora koja okuplja emotivno, ali i fizički, u zajedničkom kulturnom iskustvu te da se ne smije nepovratno preseliti u virtuelni svijet.  

-Posljednji film Roberta Bressona Novac (L'Argent, Francuska, 1983, 83') spada u ona djela koja jednostavnošću svoje osnovne narativne ideje oslikavaju kompleksnu sliku društvenog ustroja u kojem živimo. Prateći jednu krivotvorenu novčanicu koja prolazi od ruke do ruke da bi u potpunosti pretumbala (bar) jedan život, uvjeravamo se da je čovjek biće duboko povezano sa bićima sličnim sebi i da samo jedan čin prevare može narasti do lavine koja znači propast - saopćeno je.

Projekciju filma "Novac", koja će biti upriličena u kinu Vatrogasac, podržali su Nacionalna fondacija za demokratiju iz Washingtona, te Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Novakova: Raznolik filmski program sačinjen od 20 filmova u šest festivalskih dana

Otvaranje 17. izdanja Pravo Ljudski Film Festivala 17. septembra u kinu Meeting Point

Pravo Ljudski Film Festival završava filmom o izvanzemaljskim ekologijama

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana