Bosna i Hercegovina     | 04.07.2020. 20:05 |

Modrić: U Mostaru zatvorena birališta, izbori za Hrvatski sabor bez poteškoća

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 4. srpnja (FENA) - Dvadeset biračkih mjesta u Mostaru, na kojima se u subotu glasovalo za zastupnike u Hrvatski sabor, zatvorena su u 19 sati, a prvi dan izbora protekao je bez poteškoća.

Potvrdila je to za Fenu koordinatorica izbornoga procesa Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mostaru Jadranka Modrić, dodajući i to, kako je odaziv birača prvi dan glasovanja bio dosta dobar.

Zbog pandemije koronavirusa na biralištima u OŠ Petra Bakule i Gimnaziji Fra Grge Martića, u Mostaru, provodile su se epidemiološke mjere, dezinfekcija, a birači su se morali pridržavati i uputa o fizičkoj distanci.

-Članovi biračkih odbora nosili su zaštitne maske i rukavice, a birači, koji će po dolasku na biralište morali dezinficirati ruke, preporučalo se uporaba zaštitne maske i vlastite kemijske olovke kojom će ispunjavati glasački listić - podsjetila je koordinatorica izbornog procesa.

Modrić je pohvalila ovom prilikom birače koji su se, kako kaže, dosta dobro pridržavali epidemioloških uputa te nisu stvarali gužve.

U subotu ujutro u BiH, odnosno u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u inozemstvu, počeli su izbori za deseti saziv Hrvatskog sabora, a hrvatski parlamentarni izbori za glasače s pravom glasa u BiH i inozemstvu održavaju se i u nedjelju, 5. srpnja, kada su najavljeni i izbori na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj. 

U BiH glasačima je dostupno 45 birališta.

Najviše ih je u Mostaru (20), zatim u Vitezu (10), Sarajevu (6), Livnu (4), Tuzli (3) i u Banjoj Luci (2), sva se otvaraju u subotu u 7 sati.

Hrvatski državljani s prebivalištem u BiH glasaju za tri zastupnika u Hrvatskom saboru koji se biraju iz XI izborne jedinice.

U toj izbornoj jedinici, glasuju hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali, a takvih je za ove parlamentrane izbore gotovo 185 tisuća. Najviše ih je u Mostaru (50.786), zatim u Beogradu (16.615), Subotici (14.621), Tuzli (12.036) itd.

U inozemstvu glasuju i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Bračne i rođačke veze hrvatskih političarki i političara

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom