Bosna i Hercegovina     | 03.07.2020. 09:26 |

Turković: Nećemo dozvoliti da Hrvatska odlaže nuklearni otpad na granici BiH

FENA Internet

SARAJEVO, 3. jula (FENA) - Nećemo dozvoliti da Hrvatska odlaže nuklearni otpad na granici Bosne i Hercegovine, ali formiranje nekakve velike komisije koja će biti dodatni trošak za BiH nije način da to spriječimo. Moramo prvo podići nivo komunikacije sa susjedima. Neću nikada dozvoliti da Srbija ili Hrvatska ili bilo ko drugi omalovažava Bosnu i Hercegovinu - izjavila je u intervjuu za "Dnevni avaz" Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH i dopredsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

Turković kaže da javnost mora znati ko ovdje radi u interesu države, a ko ne.

Naglašava da je Trgovska gora samo jedan od bilateralnih problema koje imamo s Hrvatskom, a gotovo se svakodnevno otvaraju i novi izazovi.

- Moramo ih rješavati uz međusobno poštivanje. Ministarstvo vanjskih poslova i bh. diplomatija su dugo bili zapušteni i sada moramo vraćati situaciju u kojoj se BiH mora poštovati kao država i unutar, ali i izvan naših granica. Proteklih sedmica sam imala više razgovora s partnerima, ministrima država EU, s evropskim komesarima, s našim prijateljima iz svijeta i rezultat tih aktivnosti će biti vidljiv. To je mnogo važnije od ovog dnevnopolitičkog prepucavanja - rekla je ministrica.

Upitana zbog čega je skinula s dnevnog reda Vijeća ministara BiH sve one tačke o kojima se govori, kazala je da Vijeće ministara mora djelovati u skladu sa zakonom i političkim dogovorom.

- Moramo osigurati funkcionalnost institucija, imenovati odgovorne osobe u državne agencije, ali ne može se stalno ići na štetu Bošnjaka. Od nas se konstantno očekuje da pravimo ustupke, jer ostalim partnerima odgovara da stvari ne idu u pravom smjeru. Država mora djelovati, građani moraju osjetiti naš rad i aktivnost, ali nećemo nigdje stići ultimatumima - rekla je, između ostalog, ministrica Turković u intervjuu za "Dnevni avaz".

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Odobreno 680 miliona KM za gradnju Koridora Vc

Bakalar: Podršku određenim nezavisnim kandidatima dale su umrle osobe

Serwer: Vučić nikada neće podržati otcjepljenje RS

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo