Bosna i Hercegovina     | 02.07.2020. 14:21 |

Kantonalna bolnica Zenica dobila od EU dva respiratora (VIDEO)

FENA Saopćenje

ZENICA, 2. jula (FENA) - Kantonalnoj bolnici Zenica danas su uručena dva respiratora kao donacija Evropske unije u vrijednosti od 88.000 KM, a olakšat će liječenje pacijenata u ovoj ustanovi.

Šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave Delegacije EU Nicolas Bizel kazao je da je ZDK dosad dobio donacije u vrijednosti od 360.000 KM, a planirano je doniranje medicinske opreme i drugim kantonima, a što EU realizira putem implementacijskog partnera UNDP-a.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac istakao je da je donacija Evropske unije od velikog značaja za ovu zdravstvenu ustanovu.

- Svi smo svjedoci pogoršanja epidemiološke situacije i ostvaruju se naša predviđanja da stvari neće ići jednostvano, ali izgradnjom intenzivne njege i njenim opremanjem novim respiratorima sigurno ćemo biti spremni - naglasio je Skomorac.

Ministar zdravstva ZDK-a Adnan Jupić je kazao da je donacija stigla u prave ruke te da će ova ustanova nastaviti pružati kvalitetnu zdravstvenu uslugu.

-Rezultati pokazuju da smo vezano za pružanje zdravstvene usluge daleko odmakli i da smo, s obzirom da je više od 95 posto pacijenata bilo zbrinuto u bolničkim ustanovama i da smo imali samo jedan smrtni slučaj, našli kvalitetan odgovor - dodao je Jupić.

Premijer ZDK-a Mirza Ganić pojašnjava da je današnja donacija rezultat saradnje Vlade ZDK-a s Razvojnim programom UN-a (UNDP) kao posrednikom donatorskih sredstava EU.

-Zahvaljujući ovom sporazumu osigurali smo značajnu količine zaštitne opreme za medicinsko osoblje i značajan dio medicinske opreme kao što su respiratori i mobilni rendgen, što je veoma važno u borbi protiv koronavirusa - rekao je Ganić.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4651

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1P284WYqGy5wu33FUw6NQ879mWbhX2_v0?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana