Sport     | 01.07.2020. 11:19 |

Fudbalski klub 'Respekt' svečano otvorio prostorije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. jula (FENA) - Načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić, šef delegacije Crvenog polumjeseca Turske Suat Sokullu i jedan od prvih polaznika Škole fudbala "Respekt" Vehbija Njuhović svečano su otvorili prostorije te sarajevske škole fudbala. 

Škola fudbala "Respekt" prva je i jedina škola fudbala u svijetu koja je besplatna za svu djecu i u kojoj treniraju djeca sa poteškoćama u razvoju, Romi, djevojčice, djeca bez roditeljskog staranja. ŠF "Respekt" jedini je primjer inkluzije kroz vannastavne aktivnosti.

- Priča o različitostima, nediskriminaciji i poštivanju razlika kakvu priča ovaj klub uvijek će imati podršku općine Centar i mene kao načelnika. Društvo i zajednica trebaju više ovakvih aktivnosti i svi mi zajedno trebamo podržati ovakve priče - istakao je  Ajnadžić.

Općina Centar Sarajevo pruža veliku podršku Fudbalskom klubu "Respekt" u njegovom radu, dok je Crveni polumjesec Turske zaslužan za tehničku i školsku opremu za polaznike ovog kluba.

- Sretni smo da je Crveni polumjesec Turske mogao podržati ovu jedinstvenu priču. Ovo je priča koja je u svijetu prva i jedina i sretni smo da smo baš mi mogli pomoći. Crveni polumjesec Turske nastoji uvijek pomoći dobrim i plemenitim pričama, kakva je i ova. Podržavamo ovu pravu inkluziju i nadamo se da će naša pomoć biti od koristi djeci za njihove aktivnosti, radionice i instruktivnu nastavu. Vjerujemo da je ovo početak saradnje i da ćemo sarađivati i dalje - kazao je Sokullu.

Kako bi potvrdili tezu da fudbal, kao najpopularniji sport, ima humanu dimenziju i veoma važnu ulogu u zdravom odrastanju i odgoju mladih, a u skladu sa sloganom "#FudbalZaSve", Fudbalski klub "Respekt" je u trenažni proces uključila svu djecu, bez razlika. Podrška procesima integracije i inkluzije kroz ovaj vid aktivnosti je prvi slučaj u Evropi.  Školu trenutno ima 167 polaznika (dječaka i djevojčica), starosne dobi ‪od četiri do 18 godina, a među njima i ženski i muški seniorski tim. Svima njima sport pruža društvo, podršku, osjećaj pripadnosti i povezanosti.

- Zahvalni što nakon šest godina od osnivanja, imamo svoj prostor, koji je evo sada i opremljen, puni smo emocija. Naša porodica, kako "Respekt" doživljavamo, je sada bogatija za nove prijatelje, općinu Centar i Crveni polumjesec Turske. Svako hvala je malo. Pomjeramo granice od samog osnivanja, ovo danas je još jedan korak naprijed. Idemo dalje, u nove lijepe priče - zaključio je osnivač i direktor FK Respekt Emir Hujdur.

Ovaj klub dobitnik je UNICEF-ovog priznanja "Šampion inkluzije", te UEFA Children Award.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'