Regija     | 01.07.2020. 10:34 |

BiH potpisala Memorandum o održavanju sistema upozoravanja na poplave

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. jula (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac potpisao je Memorandum o razumijevanju i saradnji na redovnom funkcionisanju i održavanju Sistema za prognoziranje i upozoravanja na pojavu poplava u slivu rijeke Save.

Osim BiH, potpisnici Memoranduma su Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Srbija i Međunarodna komisija za sliv rijeke Save.

Zajedničkim aktivnostima u okviru Međunarodne komisije za sliv rijeke Save, a u skladu sa odredbama Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save i Protokola o zaštiti od poplava, razvijen je zajednički sistem za prognozu poplava u slivu rijeke Save.

Sistem je u operativnoj upotrebi od oktobra 2018., a njegov razvoj je finansiran iz sredstava Investicionog okvira za zapadni Balkan i uz podršku Svjetske banke.

Zajednički sistem za prognoziranje poplava u slivu rijeke Save predstavlja unikatno rješenje na međunarodnom nivou i obezbjeđuje dodatnu vrijednost institucijama svih pet zemalja kao nadogradnja aktivnostima koje se provode po zemljama.

Razvoju sistema za prognoziranje poplava prethodio je niz aktivnosti koje obuhvataju zaključivanje Protokola o zaštiti od poplava, usaglašavanje i donošenje Politike za razmjenu hidroloških i meteoroloških podataka i informacija u slivu rijeke Save, te razvoj platforme za razmjenu podataka, tzv. SavaHIS. Naknadno je uz pomoć Inženjerskog korpusa Vojske SAD-a razvijen hidrološki i hidraulički model sliva rijeke Save i osigurana informatička oprema za institucije u zemljama koja čini okosnicu sistema.   

Direktni korisnici sistema su institucije nadležne za upravljanje rizikom od poplava, a u BiH to su Agencija za vodno područje rijeke Save, Javna ustanova Vode Srpske, Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske i Federalni hidrometeorološki zavod.

Memorandumom o razumijevanju se precizira uloga, obaveze, način i dinamika saradnje između zemalja i institucija u slivu rijeke Save kako bi bilo osiguralo redovno funkcionisanje i održavanje sistema za prognozu poplava. 

Predsjedništvo BiH je na svojoj sjednici, održanoj 13. maja 2020., donijelo Odluku o davanju ovlaštenja za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Policijski službenici spasili strane državljane iz Save

Potpisan Memorandum o razumijevanju u cilju očuvanja, razvoja i promocije oznake Najljepša sela BiH

Agencija za prevenciju korupcije i Ured za reviziju institucija BiH potpisali memorandum o saradnji

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom