Bosna i Hercegovina     | 30.06.2020. 09:08 |

Lučić: Svi imamo pravo na lični izbor i opredjeljenje

FENA Fedzad Forto

SARAJEVO, 30. juna (FENA) - Jačanje borbe protiv svih vrsta diskriminacije je osnova svakog demokratskog društva, izjavio je za Fenu ministar za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić nakon što su jučer organizatori najavili da bi druga parada ponosa u BiH trebala biti održana 23. augusta u Sarajevu.

- Imajući u vidu epidemiološku situaciju uzrokovanu virusom korona, moram istaći da je na prvom mjestu zdravlje građana i naravno njihova bezbjednost. Ukoliko situacija sa koronom bude pod kontrolom i broj zaraženih bude u padu, a javno okupljanje dozvoljeno, nadam se da će u tom slučaju parada biti održana, i da će sve proteći bez incidenata kao što je to bio slučaj i prošle godine - kazao je on.

Lučić ističe pitanje da je zaštita ljudskih prava i poboljšanje položaja LGBT populacije veoma važno kao i njihovo pravo na slobodu izražavanja i zato njihova diskriminacija po bilo kom osnovu je neprihvatljiva.

- Svi imamo pravo na lični izbor i opredjeljenje. Jačanje borbe protiv svih vrsta diskriminacije i podizanje  nivoa svijesti o potrebi uvažavanja svih osoba bez obzira na njihov identitet i opredjeljenje je osnova svakog demokratskog društva i ka tome i mi treba da težimo - zaključio je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Povorka ponosa danas u Sarajevu

Organizacioni odbor BH. povorke ponosa - Grad odbio osvjetljavanje Vijećnice u duginim bojama

Rijaset apeluje na muslimane da se distanciraju od Povorke ponosa

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana