Kultura     | 29.06.2020. 13:38 |

Završena sezona u Narodnom pozorištu Mostar

FENA Saopćenje

MOSTAR, 29. lipnja (FENA) - Izvedbom predstave "Šta ćemo sad", autora Branka Đurića Đure, u režiji Ahmeda Imamovića, proteklog vikenda spuštena je zavjesa na kazališnu sezonu 2019./2020. u Narodnom pozorištu Mostar.

Pored dobro poznatih kazališnih komada "Ne igraj na Engleze", "Ajmo na fuka", "Alfa Beta", "Šta ćemo sad", "To" i drugih, ove sezone publika je bila u prilici uživati i u tri premijere: "Što te nema" Marijane Aracki, u režiji Erola Kadića, rađena u koprodukciji sa HNK Mostar i NPRS Banja Luka, zatim "Identitluk" prema motivima djela Amina Maaloufa, u režiji Tanje Miletić Oručević, nastala u koprodukciji sa HNK Mostar i SIU Mostar, te "Huzur" Martine Mlinarević u režiji Alme Lapajne. Sve tri predstave izazvale su veliki interes i pozitivne reakcije publike, te su izvođene na scenama širom BiH.

"Ove sezone obilježili smo jubilarnih sedamdeset godina postojanja Narodnog pozorišta Mostar nizom različitih događaja, ugostili smo brojne predstave i događaje na sceni NPM-a, učestvovali na festivalu 'Tuzlanski pozorišni dani 2019' u Tuzli, te bili dio manifestacije Noć teatra BiH 2019.", priopćeno je iz Narodnog pozorišta Mostar.

Dodaje se kako je sezona bila vrlo uspješna, iako u drugom dijelu sezone nisu realizirane brojne aktivnosti i već dogovorena gostovanja.

U idućem razdoblju Narodno pozorište očekuju gostovanja na Festivalu glumca BiH u Konjicu, zatim na Pozorišnim/Kazališnim igrama BiH u Jajcu te na Festivalu Marulićevi dani u Splitu.

Mostarska publika ni tijekom ljeta neće ostati uskraćena za nova kazališna uzbuđenja, jer će značajan dio manifestacije "Mostarsko ljeto 2020" biti posvećen upravo teatru, a predstave će se igrati na otvorenom, na platou ispred Centra za kulturu Mostar.

Nove susrete na sceni Narodno pozorište najavilo je za rujan kada će se održati i 17. međunarodni festival komedije "Mostarska liska 2020".

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Premijera predstave 'Stepski vuk' HNK-a Mostar u četvrtak u Mostaru

Hit komedija 'Tere i Luce' dar publici povodom 30. obljetnice Kosače

Narodno pozorište Mostar odustalo od predstave "Oslobođeni Mostar"

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo