Svijet     | 29.06.2020. 12:16 |

Netanyahu: Izrael je spreman da pregovara s Palestincima

FENA Internet

JERUSALEM, 29. juna (FENA) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu  izjavio je u ponedjeljak kako je spreman da pregovara s Palestincima na osnovu američkog  mirovnog „plana stoljeća“ .

Izraelski desničarski čelnik uputio je taj apel u unaprijed snimljenom obraćanju konferenciji koju je organizirala „Hrišćanska unija za Izrael“, proizraelska evangelistička grupa s sjedištem u SAD.

Govoreći dva dana uoči datuma koji je zakazao za aneksiju dijelova Zapadne obale pod izraelskom okupacijom, Netaanyahu je zatražio od Palestinaca da „prigrle“ Trumpov plan.

- Ohrabrujem Palestince da ne izgube još jednu priliku - izjavio je Netanyahu.         

- Oni trebaju biti spremni na pregovore o postizanju istorijskog kompromisa koji bi mogao donijeti mir i Izraelcima i Palestincima. Izrael je spreman na takve pregovore, i ja sam spreman na takve pregovore – dodao je on.

Netanyahu je odredio 1. juli kao datum realizacije svog plana aneksije doline Jordana, koja čini oko 30 posto Zapadne obale, teritorije koju je osvojio tokom Bliskoistočnog rata u  1967. godini.

Palestinci i međunarodna zajednica osudili su plan kao kršenje međunarodnog prava i prijetnju regionalnoj stabilnosti, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Broj ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze porastao na 32.552

Španski vojni avioni izbacili 26 tona pomoći Palestincima u Pojasu Gaze

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima od 7. oktobra porastao na 32.490

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo