Bosna i Hercegovina     | 26.06.2020. 19:21 |

'MOBA 2020' - Pedeset mladih za aktivizam i preduzetništvo u bh. zajednicama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. juna (FENA) - Na trodnevnom online i offline treningu, koji se održava u Sarajevu od 25. do 27. juna, mladima će biti predstavljen Program Omladinske banke i funkcionisanje zajednice za aktivizam i preduzetništvo lonac.pro.

Fondacija 'Mozaik' i šest novih općina, opština i gradova u BiH omogućavaju mladima da realizuju društveno korisne i preduzetničke ideje u svojim zajednicama.

Opština Brod, Grad Gračanica, Općina Gornji Vakuf-Uskoplje, Opština Kneževo, Opština Stanari i Opština Sokolac su se pridružile porodici Omladinskih banaka koju sada čini 49 zajednica širom BiH, navodi Fondacija Mozaik u saopćenju za javnost.

Treningu u Sarajevu, koji se održava uz poštivanje svih preventivnih mjera zaštite od širenja Covida-19, prisustvuje i osam predstavnica i predstavnika lokalnih vlasti, koji će razmijeniti iskustva i razgovarati o tome kako zajednički sa Fondacijom Mozaik mogu podržati mlade.

- Kako bi mladi što uspješnije približili pozive Omladinske banke svojim vršnjakinjama i vršnjacima, prolaze intenzivnu obuku kroz koju i sami pišu projekte, mentorišu ih jedni drugima te kandiduju za glasove zajednice na www.lonac.pro - navodi se u saopćenju.

Na ovaj način će, kako se nadalje navodi, upoznati proces rada Omladinskih banaka, kako bi u svojim zajednicama, svojim primjerom, poticali mlade ljude da pokreću nove projekte.

Trening za nove članice i članove Odbora Omladinskih banaka drže mlade trenerice i treneri koji su već nekoliko godina aktivni u programu Omladinske banke te uposlenici Fondacije Mozaik.

Na otvorenju treninga Mreže Omladinskih banaka - MOBA 2020, na značaj omladinskog aktivizma ukazao je zamjenik načelnika opštine Stanari Denis Stevanović.

- Smatram da je omladinski aktivizam bitan zbog najmanje dvije stvari: prva je što svi zajedno možemo uraditi nešto korisno, svako za svoju lokalnu zajednicu, a druga što se možemo profilisati i činiti prepoznatljivim u svojim lokalnim zajednicama - rekao je Stevanović.

Šejla Aganović je već pet godina aktivistica u Omladinskoj banci Žepče. Na treningu Mreže Omladinskih banaka MOBA 2020 je u ulozi trenerice, zajedno sa oš pet svojih vršnjakinja i vršnjaka koji su, također, dugogodišnje članice i članovi Omladinskih banaka.

- Ako me pitate zašto sam još uvijek ovdje, za dvije godine ću ja vas pitati zašto ste ostali tu. Jednostavno, zavole se ljudi, zavoli se rad, zavoli se aktivizam i zaista bih preporučila svima da iskoristite svaku priliku, jer samo tako ćete uspjeti. Želim vam da se super zabavite, naučite svašta novo i prenesete entuzijazam u svoje općine - kazala je Aganović, obraćajući se sudionicima spomenutog programa.

Nakon završenog trodnevnog treninga, mladi će se vratiti u svoje zajednice u kojima će već od 29. juna do 16. jula biti raspisan poziv za projekte i mikrobiznise mladih.

Samo od početka 2020. godine, Omladinske banke su podržale 480 projekata u vrijednosti od 1.035.824 KM, kao i 62 mikrobiznisa u ukupnom iznosu od 118.788 KM, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

'Razgovoruša' mladih i vlasti 18. travnja u Širokom Brijegu

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Potpisan sporazum o finansiranju rada Studentskog parlamenta UNSA u iznosu od 30.000 KM

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana