Bosna i Hercegovina     | 26.06.2020. 14:36 |

Čolo učestvovala na video sjednici Stalnog komiteta PSSE

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. juna (FENA) – Predsjedavajuća Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Alma Čolo danas je učestvovala na video sjednici Stalnog komiteta PSSE.

Sjednicu je otvorio predsjednik PSSE Rik Daems, nakon čega su članovi Stalnog komiteta razmjenili mišljenja sa zamjenikom ministra inostranih poslova Grčke i predsjedavajućim Komiteta ministara Savjeta Evrope Miltiadisom Varvitsiotisom, saopćeno je iz Parlamenta BiH.

U fokusu dijaloga bili su prioriteti Grčke tokom predsjedavanja Savjetom Evrope, koji su uslovljeni trenutnom situacijom pandemije korona virusa (COVID-19), prioritetom zaštite zdravlja ljudi, ali i drugim aktuelnim političkim pitanjima.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije dr Tedros Adhan Ghebreyesus putem video - linka govorio je o trenutnoj situaciji u vezi sa pandemijom COVID-19, naglašavajući važnost i ulogu parlamenata kao najviših zakonodavnih tijela u procesu odgovora država na ovaj izazov.

U diskusiji nakon ovog obraćanja naglašeno je da su pojedine grupe, uključujući izbjeglice, mlade i žene, posebno ranjive u vremenu pandemije, kao i da su izloženi raznim oblicima nasilja i diskriminacije.

Zaključeno je da saradnja država i razmjena iskustava u borbi protiv COVID- 19 predstavlja jedan od ključnih elemenata za suzbijanje pandemije, jer, kako je rečeno, samo zajedničko djelovanje može doprinijeti uspješnoj borbi protiv ovog globalnog izazova.

Članovima Stalnog komiteta obratio se i čelnik Delegacije PSSE u posmatračkoj misiji prijevremenih parlamentarnih izbora u Azerbejdžanu Frank Schwabe, koji se osvrnuo na tok tih izbora i zaključke posmatračke misije u vezi sa izborima u toj zemlji.

Stalni komitet PSSE, koga čine članovi Biroa PSSE i predsjedavajući delegacija svih država članica, ima zadatak da djeluje u ime PSSE između dva zasjedanja, navodi se u saopćenju.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Brnabić: Srbijanska oporba pokazala da ne poštuje građane

Zastupnica u parlamenta Novog Zelanda podnijela ostavku nakon optužbi za krađu u trgovinama

Turski parlament uklonio proizvode firmi Coca Cola i Nestle iz svojih restorana zbog podrške Izraelu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu