Svijet     | 26.06.2020. 08:53 |

Hamas poručio da izraelski plan aneksije predstavlja objavu rata

FENA Internet

GAZA, 26. juna (FENA) - Palestinski pokret Hamas poručio je da izraelski plan o aneksiji predstavlja objavu rata.

"Palestinske grupe otpora smatraju izraelski plan aneksije velikih područja okupirane Zapadne obale objavom rata palestinskom narodu", kazao je u četvrtak u  videoporuci Abu Obeida, portparol Brigade Ezzedine al-Qassam, vojnog krila Hamasa.

Poručio je također da svi trebaju znati da će ova brigada i dalje braniti Palestince i njihovu zemlju.

"Ostajemo odana straža u odbrani palestinskog naroda i njihovog teritorija i svetih mjesta", kazao je Obeida, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministar vanjskih poslova Palestine Riad Malki upozorio je u srijedu Izrael kako će, ukoliko anektira Zapadnu obalu, biti posljedica.

Malki je u obraćanju u Vijeću sigurnosti UN-a pozvao međunarodnu zajednicu da poduzme efikasne mjere, uključujući sankcije, kako bi Izrael odustao od plana aneksije. Podsjetio je da je aneksija zločin i da će odnose Izraela i Palestine odvesti na put bez povratka.

”Izrael treba znati da će aneksija imati trenutne posljedice”, rekao je Malki te pozvao zemlje da priznaju Palestinu.

Palestinski zvaničnici zaprijetili su također da će poništiti bilateralne sporazume s Izraelom ako se nastavi s planiranom aneksijom, što bi dodatno narušilo rješenje o dvije države.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu formirao je s liderom opozicije Bennyjem Gantzom zajedničku Vladu Izraela, a obojica su pritom najavili da će od 1. jula ubrzati plan aneksije Jordanske doline i drugih teritorija na Zapadnoj obali na kojima su podignuta ilegalna jevrejska naselja.

Aneksija dolazi kao dio “Dogovora stoljeća“ američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je objavljen 28. januara, a odnosi se na Jerusalem kao “nepodijeljeni glavni grad Izraela“ i priznaje izraelski suverenitet nad velikim dijelovima Zapadne obale. U planu se navodi uspostavljanje države Palestine poput arhipelaga povezanog mostovima i tunelima.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Netanyahu: Izrael će sam donositi odluke kako će se braniti

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Tajani pozvao Izrael da prekine vojne operacije u Pojasu Gaze

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana