Ekonomija     | 25.06.2020. 12:32 |

Informacija o naftnim terminalima

FENA Saopćenje

MOSTAR, 25. lipnja (FENA) - Vlada FBiH prihvatila je informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o postupanju uprava društava, Operator-Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo i Naftni terminali Federacije d.o.o. Ploče po njenim zaključcima od 21. 9. 2018. i 27. 6. 2019. godine.

Danas su te dvije uprave zadužene da, u skladu s izvršenom procjenom tržišne vrijednosti nekretnina, uređaja i opreme NTF d.o.o. Ploče od 57.266.618,10 eura, nastave, svatko u okviru svojih nadležnosti, proceduru iznalaženja mogućeg upisa i/ili evidentiranja procijenjenih vrijednosti u poslovnim knjigama ovih društava.

Uprave su zadužene i da osiguraju poduzimanje i drugih predloženih pravnih radnji s ciljem rješavanja pitanja vlasništva nad nekretninama Naftnih terminala Federacije d.o.o. Ploče. U slučaju realizacije bilo koje od predloženih pravnih radnji koje na zadovoljavajući način rješavaju pitanje vlasništva nad nekretninama Naftnih terminala Federacije d.o.o. Ploče ostale pravne radnje bi bile povučene.

Vlada je zadužila premijera FBiH da potpiše tekst inicijative prema Vijeću ministara BiH za pristupanje zaključenju međunarodnog ugovora između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, s ciljem rješavanja svih pitanja i nedoumica vezanih za stjecanje vlasništva nad nekretninama Naftnih terminala Federacije d.o.o. Ploče ili stjecanja trajnog prava korištenja, a na osnovu prava koja je Energoinvestov OOUR Energopetrol Sarajevo imao prije 1991. godine.

Ujedno je predloženo da u tim Vijeća ministara BiH koji bi učestvovao u pregovorima i sačinjavanju međunarodnog ugovora, budu uključeni i eksperti koje bi delegirala Federalna vlada, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH'

Delegacija Vlade Federacije BiH u ponedjeljak u posjeti RMU „Kreka“

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana