Bosna i Hercegovina     | 25.06.2020. 11:53 |

Pogoršana epidemiološka situacija u RS, još 62 osobe oboljele od koronavirusa

FENA Dušica Stanojević

BANA LUKA, 25. juna (FENA) - U protekla 24 sata u Republici Srpskoj je testirano 375 osoba, a kod 62 je potvrđen koronavirus, što je pogoršanje epidemiološke situacije u odnosu na protekle dane, upozorio je v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković. 

Naglasio je da sve mjere prevencije širenja koronavirusa ostaju na snazi. 

Zeljković je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci apelovao da se poštuju sve preporuke zaštite, iako sve pozitivne osobe imaju blažu kliničku sliku i radi se uglavnom o mlađoj populaciji. Ali, kako kaže, ne može se odrediti kakva će biti situacija u narednom periodu. 

- Ostaje obaveza korištenja maski u zatvorenom prostoru, a na većim okupljanjima i na javnom prostoru - ukazao je direktor Instituta za javno zdravstvo RS. 

Smatra da je došlo do nepoštivanja mjera te ukazao da građani moraju pojačati ličnu higijenu te primjenjivati fizičku distancu. 

Zeljković napominje da je neophodno da se građani pridržavaju tih mjera kako bi zdravstveni sistem tog bh.entiteta ne bi bio preopterećen. 

Epidemiologinja u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Jelena Đaković-Dević kazala je da je do sada u tom bh.entitetu testirano 35.326 osoba na Covid-19, od toga 2.037 je pozitnivnih, oko 63 posto je oporavljenih. Prijavljen je 121 smrtni slučaj od posljedica Covid-19. 

Đaković-Dević je potvrdila je da je tokom vikedna došlo do porasta broja hospitaliziranih osoba, ali da je situacija još uvijek pod kontrolom, iako virus „cirkuliše”.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Počeo 'pik' sezonske gripe u ZDK-u, ukupna epidemiološka situacija zasad zadovoljavajuća

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana