Bosna i Hercegovina     | 23.06.2020. 17:00 |

TK - Nakon obilnih padavina zbrajaju se štete (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

TUZLA, 23. juna (FENA) - Stanje na području Tuzlanskog kantona se stabilizira, a vodostaji rijeka su u padu, potvrdio je vršilac dužnosti direktor Kantonalne uprave civilne zaštite TK Zoran Jovanović.

Zbog brojnih problema izazvanih obilnim kišnim padavinama, angažirana je i Federalna uprava civilne zaštite koja je zajedno na terenu s pripadnicima Kantonalne uprave Civilne zaštite.

- Najugroženija područja na Tuzlanskom kantonu su dio grada Živinice, odnosno naselja Đurđevik i Višća te općina Kladanj koja je jučer pretrpila strašne poplave. Na svu sreću nemamo ljudskih gubitaka, evakuisani su svi koji su bili ugroženi - kazao je Jovanović.

Poplave koje su pogodile Tuzlanski kanton prouzrokovale su i veliku štetu na poljoprivrednim usjevima. Štete će prema prvim procjenama biti višemilionske.

- Gotovo sve općine na području TK proglasile su stanje prirodne nesreće, i tek nakon toga slijedi evidencija ukupnih šteta izazvanih sa ove dvije nesreće. Štete neće biti male i teško će biti nadoknadive - kazao je ministar poljoprivrede TK Mustafa Šakić.

Nekoliko općina i gradova na području Tuzlanskog kantona proglasili su stanje prirodne nesreće. Kada je u pitanju Grad Tuzla stanje nesreće je proglašeno zbog opasnosti od poplave i pojave novih, ali i reaktivacije starih klizišta. Približno jedna četvrtina Tuzle je pod klizištima.

- Imamo više od 2.100 klizišta. Imali smo par prijava, međutim radi se o manjim odronima puteva, tako da ne možemo detektovati da su to reaktiviranja klizišta. Kritična su naredna dva do tri dana - istakao je šef Odjeljenja za upravljanje rizicima od katastrofa CZ Tuzla Miralem Mulać.

Jedno od najugroženijih tuzlanskih naselja kada je riječ o klizištima je naselje Badre. Stanovnici ovog naselja još uvijek se sjećaju velikih poplava i klizišta iz 2014 godine. Nadaju se da se neće ponoviti taj strašni scenario.

Tuzlanski vatrogasci u protekla 24 sata imali su samo jednu intervenciju na crpljenju vode. Iako je trenutna situacija u Tuzli dobra, angažovane su dodatne vatrogasne snage u slučaju da u narednim danima dođe do aktiviranja klizišta, ali i potrebe pomoći u drugim općinama.

- Imamo i dodatne snage koje ćemo angažovati ako se javi potreba. Sve pumpe su nam ispravne, imao i čamac za spašavanje ako se pojavi potreba za njim - naglasio je starješina Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla Jasmin Jahić.

Kada je u pitanju TK, u protekla 24 sata u operativnom centru Srebrenik prijavljeno je 28 poplavljenih objekata (objekti pošte, ambulante i ured MZ Špionica). Prijavljeno je aktiviranje sedam novih klizišta na području Grada.

Načelnik Općine Čelić Sead Muminović proglasio je stanje prirodne nesreće od poplava i klizišta na području te općine.

Na području općine Banovići prijavljeno je aktiviranje klizišta u MZ Podgorje koje ugrožava jedan pomoćni objekat.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4620

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1liUhQkr0gZMchBKgFDu8IJwtahJjINjW?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Rijeka Tobol premašila 'opasan nivo' u južnom Uralu

Stotine kuća i parcela poplavljeno u ruskoj oblasti Kurgan

Poplave zahvatile rusku oblast Kurgan dok rijeka Tobol raste

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana