Kultura     | 23.06.2020. 16:35 |

Performans 'Recite Melihi šta je 'na srcu'?!' u Ateljeu na otvorenom

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 23. juna (FENA) - Performativna izložba "Recite Melihi šta je na ‘srcu’?!" umjetnice Melihe Teparić bit će upriličena u Ateljeu na otvorenom, na platou Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

"Recite Melihi sta je na 'srcu'?!" je performativna izložba na koju su pozvani građani da se uključe i učestvuju, s umjetnicom podijele i ispišu ono šta osjećaju, šta ih boli, okupira, smeta ili kako bi se u žargonu reklo 'šta je na srcu'.

Događaj je predviđen da bude organiziran u otvorenom ateljeu na platou Historijskog muzeja u trajanju od 15 dana, kada će umjetnica zajedno sa posjetiteljima da izrađuje natpise i javno izgovara potrebe pojedinaca, bude glas onih koji se ne pitaju, koji nemaju prilike da kažu šta je to što njima kao pojedincima u društvu treba.

- Performativna izložba je svojevrstan nastavak mojeg posljednjeg rada, instalacije "Naša zemlja", koju sam postavila krajem prošle godine u Collegium artisitcumu, a poslije predstavila u javnom prostoru u sklopu Festivala "Sarajevska zima", na kojoj sam pozvala posmatrače da reagiraju, da interveniraju. Ovaj rad je nastavak interakcije s publikom - kazala je Teparić za Fenu. 

Otvoreni atelje bit će realiziran od 24. juna do 8. jula.

Meliha Teparić, multimedialna umjetnica, povijesničarka umjetnosti i kustosica, živi i radi u Sarajevu. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Doktorirala je na Filozofskom fakultetu, Univerziteta u Zagrebu na Odsijeku povijestu umjetnosti. Od 2011. godine bavi se akademskim radom na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu. Članica je Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBIH) od 2007. godine. Do sada je ostvarila više od 70 kolektivnih izložbi u zmelji i inostranstvu, te osam samostalnih izložbi. Kao kustosica ostvarila je više od 40 izložbi, te je autorica nekoliko znastvenih članka.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izložba 'Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace' u Historijskom muzeju BiH

Izložba 'Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace' u Historijskom muzeju BiH

Restauracija Historijskog muzeja BiH od izuzetnog značaja za bosanskohercegovačku baštinu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'