Kultura     | 22.06.2020. 18:25 |

Na 'Konjičkom ljetu' promocija knjige 'Ekspresivna leksika u Huminom djelu'

FENA Saopćenje

KONJIC, 22. juna (FENA) - Narodni univerzitet Konjic, u saradnji s Yunus Emre Institutom Mostar, u okviru "Konjičkog kulturnog ljeta 2020", organizuje promociju knjige "Ekspresivna leksika u Huminom djelu" autorice Enise Gološ. 

Promocija će se održati u srijedu, 24. juna, u 19 sati u kino sali Narodnog univerziteta Konjic, a o knjizi će, pored autorice, govoriti Dijana Hadžizukić i Amela Kozić.

"Ova knjiga sadrži opisano leksičko blago Hercegovine. To su lekseme, frazeme i ekspresivi koji su grupisani po određenim principima. Pojam ekspresivnosti je centralna kategorija analize i zauzima značajno mjesto u leksičkom sistemu. Izdvajanjem i ukazivanjem na posebnosti tih leksema čije značenje je posmatrano unutar konteksta, cilj je bio i da se kroz analizu karakterističnih leksema stvori slika o razmjerama upotrebe leksičkog sloja vezanog za regiju Hercegovine, kojeg je lingvista Asim Peco nazvao 'hercegovinizmima'", saopćili su organizatori.      

U okviru promocije, partner manifestacije "Konjičko kulturno ljeto 2020" Yunus Emre Institut Mostar dodijelit će nagrade i poklone srednjoškolcima za najbolje napisane eseje na turskom jeziku o temi "Moje rodno mjesto je posebno".

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Dokumentarnim filmom 'Slike iz života bh filma' bit će otvoren program AJB DOC@KONJIC

Filmski program na Konjičkom kulturnom ljetu

Online priča o Staroj džamiji u Gornjoj mahali u Seonici

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom