Stranačke aktivnosti     | 20.06.2020. 12:37 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

Protestna nota protiv omogućavanja i podržavanja vaninstitucionalnog odlučivanja u Bosni i Hercegovini

Poštovani članovi međunarodne zajednice,

Vaši predstavnici svjedočili su potpisivanju Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i imaju mandat da podržavaju vladavinu prava i demokratske procese u Bosni i Hercegovini.

Nažalost, vaše aktivno sudjelovanje u očiglednom primjeru ukidanja demokratije i transparentnosti u Bosni i Hercegovini, koje je javno demonstrirano 17. juna 2020. godine u Mostaru, pobudilo je ozbiljne sumnje u posvećenost međunarodne zajednice implementaciji demokratskih principa u Bosni i Hercegovini.  

Uprkos našim ponovljenim saopštenjima za javnost, koja podsjećaju građane i ključne političke aktere u Bosni i Hercegovini da donošenje odluka o ključnim pitanjima i zakonima u Bosni i Hercegovini treba da se odvija u institucijama ove zemlje, pregovori vođeni pod vašim patronatom u prethodnih sedam dana ignorisali su te institucije. Vodile su ih samo dvije odabrane političke stranke, čiji se demokratski legitimitet  u Mostaru zasniva na 30% ukupnih glasova osvojenih na prethodnim lokalnim izborima održanim u Mostaru 2008. godine. Dodatno razočarava činjenica da se sve ovo desilo u kontekstu 12-godišnje izborne krize u Mostaru, koju su prouzrokovale iste te stranke, a koje su sada dobile monopol nad pronalaženjem rješenja za situaciju u Mostaru. 

Mi, građani ove zemlje svjedočili smo činjenici da su vaši ovlašteni predstavnici u Bosni i Hercegovini omogućili i aktivno podržali ovakve zatvorene pregovore između političkih lidera SDA I HDZ te prezentirali  njihov sporazum kao jedno odlično rješenje koje treba da bude usvojeno u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Ljubazno izražavamo svoje neslaganje. Vjerujemo da rješenje koje su prezentirale ove dvije stranke cementira podjelu grada, rezultate rata i njihovu kontrolu nad Gradom Mostarom.

Snažno se protivimo aktivnostima koje ignorišu demokratsku volju građana ove zemlje. Nadamo se da ćete osigurati da ovakva praksa vaninstitucionalnog odlučivanja u zatvorenim političkim krugovima, koja je potpuno netransparentna i ne liči na bilo kakav pristojan demokratski proces, ne bude i dalje podržavana u ovoj zemlji.

Naravno, mi jesmo za održavanje lokalnih izbora u Mostaru kako 2020. tako i svake naredne četiri godine, ali vas ljubazno molimo da osigurate da svi zainteresirani politički akteri, uključujući građane koji nisu članovi bilo koje političke stranke, učestvuju u procesu pisanja takvih finalnih nacrta predloženih dokumenata koji će biti zasnovani na činjenicama i onemogućiti svaki oblik diskriminacije, u skladu sa sljedećim odredbama važećeg Ustava Bosne i Hercegovine:

Preambula: “Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstituentni narodi (zajedno s Ostalima) i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine kako slijedi:”

Član I, stav 2: “Bosna i Hercegovina će biti demokratska država, koja će funkcionisati na osnovu vladavine prava i slobodnih i demokratskih izbora.”[1]

Nadamo se da ćete prilagoditi vaš zvanični stav na način da uključite građane Bosne i Hercegovine, kao i sve političke stranke u Bosni i Hercegovini u ovaj važan proces odlučivanja o izbornoj politici, koja oblikuje našu i budućnost naše djece.

Odbijamo da i dalje budemo taoci politika iz 19. vijeka koje krše Evropsku konvenciju o ljudskim pravima. Odbijamo da nastavimo živjeti u sistemu koji liči na Životinjsku farmu, u kojem su neke “konstituentne” životinje jednakije od drugih. Ovo je naša zemlja, pa bismo vam bili veoma zahvalni ukoliko biste nam ljubazno pomogli da riješimo njene sistemske nejednakosti, divljajuću korupciju i flagrantnu diskriminaciju dozvoljavajući institucijama, građanima, novim političkim subjektima i opozicionim strankama Bosna i Hercegovine da se i njihov glas čuje.

S poštovanjem,

Prof. Mirsad Hadžikadić, predsjednik

Platforma za progres

Bosna i Hercegovina

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana