Bosna i Hercegovina     | 19.06.2020. 13:42 |

Predložen pritvor za osumnjičenog u okviru operacije 'Transfer'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. juna (FENA) - Postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana za osumnjičenog koji je lišen slobode u akciji kodnog naziva "Transfer".

Aktivnosti Tužiteljstva BiH u tom predmetu usmjerene su na otkrivanje i procesuiranje osoba osumnjičenih da su počinile visoko sofisticarane oblike financijskih prevara.

U radu je ostvarena suradnja sa Interpolom u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, kao i sa bankama sa područja EU.

Tijekom istrage utvrđeno je da su počinitelji tih kaznenih djela krivotvorili bankovne naloge za uplate, te ulazili u zaštićene mreže i komunikacijske sustave kako bi krivotvorenom dokumentacijom realizirali novčane uplate iz inozemstva, na račune više građana u Bosni i Hercegovini koji su uz određenu naknadu takav novac podizali i predavali osumnjičenima.

Kako bi u počinjenju kaznenih djela bili što manje uočljivi, osumnjičeni su uglavnom krivotvorili dokumentaciju za uplate u iznosu do 10.000 eura, kako financijske transakcije ne bi bile upadljive istražnim organima.

Još uvijek se istragom utvrđuje iznos nezakonite imovinske koristi, ali se svakako radi o višemilijunskim iznosima, realiziranim putem višestrukih uplata sa krivotvorenim nalozima.

Osumnjičeni su pod istragom zbog kaznenih djela udruživanja radi činjenja kaznenih djela, a u svezi sa kaznenim djelima prijevare, krivotvorenja isprave, neovlaštenog pristupa sustavu i mreži elektronske obrade podataka i pranja novca.

Istraga u predmetu se intenzivno nastavlja, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Tužilaštvo BiH uložit će žalbu zbog neodređivanja pritvora u predmetu 'Black Tie 2'

Priština: Produžen pritvor trojici osumnjičenih za napad u Banjskoj na sjveru Kosova

Akcija 'Piramida' - Borba protiv organizovanog krijumčarenja više od 600 ilegalnih migranata

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu