Svijet     | 18.06.2020. 17:02 |

Njemačko tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Rusa za ubistvo Čečena

FENA Internet

BERLIN, 18. juna (FENA) - Njemački savezni tužitelji optužili su u četvrtak Rusiju da je naredila ubistvo bivšeg čečenskog pobunjenika u Berlinu prošlog ljeta i podigli su optužnicu protiv Rusa za njegovo ubistvo, koje je narušilo diplomatske odnose između ove dvije zemlje.

Istražitelji su prikupili dovoljno dokaza da podignu optužnicu protiv osobe koja je identificirana samo kao Vadim K., za ubistvo i ilegalno posjedovanje oružja, rekli su tužioci, prenosi Reuters.

- Optuženi je prihvatio naredbu državnih organa da izvrši ubistvo. Nadao se finansijskoj nagradi ili je imao isti motiv kao nalogodavac da ubije političkog protivnika i time se osveti za učestvovanje u prethodnim sukobima s Rusijom - navodi se u saopćenju.

Osoba koja je ubijena je identificirana kao Tornike K., državljanin Gruzije, a ustrijeljen je u berlinskom parku prošlog augusta dok je išao prema džamiji. Njegov ubica bio je na biciklu.

Rusija je negirala bilo kakvu povezanost s ubistvom. Predsjednik Vladimir Putin rekao je da je žrtva bio ubica koji je vršio krvava djela na ruskom tlu i da zahtjevi Moskve za njegovo izručenje nisu uzeti u obzir.

Pozdravljajući potez tužilaca, njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas nazvao je ubistvo "izuzetno ozbiljnim" incidentom.

Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ruskog ambasadora kako bi mu prenijeli svoj stav, a Moskva shvata da Berlin zadržava pravo da preduzme dalje korake u ovom slučaju, dodao je Maas.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Avioni više neće prevoziti poštu unutar Njemačke

Putin razgovarao s čelnicima država Sahela, dogovorio sigurnosnu i ekonomsku saradnju

Kirgistan traži od svojih građana da odgode nepotrebna putovanja u Rusiju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo