Bosna i Hercegovina     | 18.06.2020. 14:16 |

FBiH prosječno godišnje izveze 5,6 hiljada tona opasnog otpada

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. juna (FENA) - Federalno ministarstvo okoliša i turizma upoznalo je danas na sjednici Vladu Federacije BiH o izvozu opasnog otpada iz Federacije BiH za 2018. i 2019. godinu.

U skladu s ciljevima Bazelske konvencije, čija je Bosna i Hercegovina potpisnica od 2000. godine, a nastojeći zaštititi ljudsko zdravlje i okoliš od štetnih učinaka, te duboko svjesni moguće štete koju opasni otpad i druge vrste otpada mogu nanijeti ljudskom zdravlju i okolišu, Federalno ministarstvo okoliša i turizma posvećuje iznimnu pažnju pitanju njihovog prekograničnog prometa i zbrinjavanja.

U skladu sa zakonskom regulativom, na području Federacije BiH postoje četiri ovlaštene firme registrovane za prikupljanje i izvoz opasnog otpada na ekološki prihvatljiv način, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Te firme su, uz saglasnost Federalnog ministarstva okoliša i turizma, u 2018. i 2019. godini prikupili i izvezli iz Federacije BiH ukupno 11.287,63 tona opasnog otpada.

Prosječno se na godišnjem nivou izveze 5.643,82 tone opasnog otpada.

On je izvezen i zbrinut na ekološki prihvatljiv način, u skladu sa odredbama Bazelske konvencije, u zemlje Evropske unije, kao što su Austrija, Slovenija, Njemačka i Hrvatska.

Današnji zaključak Vlade FBiH će, s propratnom dokumentacijom, biti dostavljen Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kao centralnom kontakt mjestu za Bazelsku konvenciju u Bosni i Hercegovini.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta