Bosna i Hercegovina     | 18.06.2020. 11:18 |

HNS: Dom naroda je zadnja institucionalna brana unitarističkim ciljevima

FENA Saopćenje

MOSTAR, 18. lipnja (FENA) - Posljednji pokušaji nametanja unitarističke agende i promptnim najavama ukidanja Doma naroda Federacije, ili značajnog smanjivanja ovlasti ovog doma prije svega je protuustavan čin koji nikada neće proći u ovakvim okolnostima, istaknuli su iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.

Navode kako u heterogenim društvima institucionalno snažni gornji domovi postoje kako bi unitarističke tendencije, kakve se po njihovim riječima opet iznova nameću, bile spriječene.

"Jasno je da pojedinci takve izjave daju u dnevno političke svrhe, ali koje u svojoj pozadini kriju opasne namjere i rušenje ustavnog i institucionalnog poretka što je u najmanju ruku nedopustivo i zahtijevamo reakciju na ovakve činove", priopćeno je iz Ureda za informiranje HNS-a.

Dodaju kako drugi dom i na državnoj, a pogotovo na federalnoj razini služi kao mehanizam zaštite nacionalnih interesa sve dok postoji neriješeno hrvatsko nacionalno pitanje.

"Ukidanjem federalnog Doma naroda, Federacija bi i 'de facto' i 'de iure' postala bošnjački entitet što naravno nikada neće zaživjeti. Jasno je da u takvim okolnostima Dom naroda ostaje zadnja institucionalna brana da se gruba sustavna diskriminacija nad Hrvatima spriječi. Upravo iz tog razloga unitarističke političke snage žele legalizirati trenutno nelegalan sastav Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH", ističu iz HNS-a.

Po njihovih riječima, Ustav BiH predviđa dva entiteta koja su u svojoj osnovi institucionalno asimetrično postavljeni, Republika Srpska (RS) kao centraliziran i Federacija BiH kao decentraliziran i federalno konstruiran entitet te je i uloga gornjih domova po njihovim riječima drugačije dizajnirana.

Hrvatski narodni sabor smatra i da Vijeće naroda RS-a treba institucionalno postojati, iako je njegova uloga, kako kažu, značajno drugačija od Doma naroda na državnoj razini i Federaciji BiH te nije predviđena Daytonskim sporazumom.

"U trenutku kad se hrvatskom narodu napokon omogući legitimno predstavljanje i puna jednakopravnost kako je to zajamčeno Ustavom BiH, stvorit će se preduvjeti da Dom naroda više nije institucionalna potreba. Stvaranjem federalne izborne jedinice koja bi bila politički, pravni i institucionalni jamac konstitutivnosti i legitimnosti za hrvatski narod bila bi napravljena pretpostavka za ukidanje drugog doma, jer za njegovo postojanje više ne bi bilo nikakve potrebe", poručuju iz Hrvatskog narodnog sabora.

Trbuhozborci i megafoni unitarističke i radikalne politike također bi trebali praviti jasnu distinkciju između federalnih jedinica i izbornih jedinica prije nego nastave pokazivati vlastito nepoznavanje složenosti vlastite zemlje, ali i njenog Ustava, stoji u priopćenju.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Oprečne izjave delegata o toku i ishodu prekinute sjednice Doma naroda PSBiH (VIDEO)

Prekinuta sjednica Doma naroda PSBiH, Klub Bošnjaka protiv Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH

Zbog prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH delegati iz Kluba Bošnjaka napustili sjednicu Doma naroda

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo