Bosna i Hercegovina     | 18.06.2020. 10:46 |

NSRS: Učenici će kod poslodavca obavljati do 25 posto praktične nastave

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 18. juna (FENA) – Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) nastavljena je danas razmatranjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju po hitnom postupku.

Entitetska ministrica prosvjete i kulture Natalija Trivić istakla je da je izmjenama propisano da praktična nastava kod poslodavca obuhvata do 25 posto ukupne praktične nastave.

Uveden je i termin projektna nastava koja se razlikuje od praktične nastave.

Izmjene se odnose i na razradu daljnjih aktivnosti u vezi sa srednjim stručnim školama i definisanje da umjetnička škola može biti muzička, baletska i likovna.

- Pojam umjetnička škola često je bio generalizovan i nije se tačno znalo šta podrazumijeva, a sada smo definisali koja su to zanimanja. U skladu sa tim uveli smo novu struku kultura i umjetnost - naglasila je Trivić dodavši da je data mogućnost da se upis učenika može obaviti i elektronskim putem.

Na dnevenom redu sjednice entitetskog parlamenta je, između ostalog, i Prijedlog odluke o usvajanju Deklaracije o zaštiti prava Srpske pravoslavne crkve na slobodno ispovijedanje vjere i prava na njenu imovinu u Crnoj Gori po hitnom postupku.

Taj dokument predložili su poslanici vladajuće koalicije - klubova poslanika SNSD-a, DNS-a, Demosa, NDP-a, Ujedinjene Srpske, SPS-a i SP-a.

Danas je i dan za glasanje o razmatranim tačkama u protekla dva dana.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'