Bosna i Hercegovina     | 17.06.2020. 16:14 |

Turković i ambasadorica Češke Hlavsova o unapređenju saradnje dvije zemlje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. juna (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila je danas u nastupni posjet ambasadoricu Češke Republike u BiH Ivanu Hlavsovu.

Tokom susreta Turković i Hlavsova izrazile su zadovoljstvo prijateljskim i vrlo razvijenim odnosima Bosne i Hercegovine i Češke Republike koji bilježe napredak na svim područjima saradnje.

Turković je informirala Hlavsovu o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, odnosima sa susjednim državama, saradnji u regiji u okviru Berlinskog procesa, te aktivnostima na putu ka Evropskoj uniji i dostizanju evropskih standarda.

Zahvalila je na pomoći Vlade Češke Republike na dodjeli stipendija za studente iz Bosne i Hercegovine za studiranje na češkim univerzitetima, te izrazila zadovoljstvo najavljenim povećanjem broja stipendija i studijskih programa za narednu godinu. 

Hlavsova je najavila nastavak potpore Češke evropskom putu Bosne i Hercegovine, ne samo političkim izjavama već i konkretnim programima i projektima i pružanjem ekspertske pomoći.

Ambasadorica je zahvalila ministrici Turković na redovnim brifinzima s predstavnicima diplomatskog kora u BiH putem video-linka tokom kriznog razdoblja pandemije COVID-19, koje je bilo od velike koristi i značaja za cijeli diplomatski kor.

Turković je istaknula da je tokom izazovnog zdravstveno-epidemiološkog okruženja MVP BiH radilo na više segmenata u kojima je postiglo više nego dobre učinke.

Na kraju razgovora Turković je ambasadorici Hlavsovoj poželjela dobrodošlicu u BiH i uspješnu diplomatsku misiju, te izrazila uvjerenje da će u narednom razdoblju odnosi dvije države biti dodatno unaprijeđeni, saopćeno je iz Ured za odnose s javnošću MVPBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ministar Konaković u Zagrebu razgovarao s predsjednikom BNV-a

Konaković sudjeluje u Raisina Dialogueu u Nju Delhiju

MVP BiH: Bh. državljanin iz Gaze koga su Izraelci ranije uhapsili, pušten na slobodu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'