Bosna i Hercegovina     | 17.06.2020. 15:27 |

Akcija 'Pero' - Osumnjičenom T. M. određene mjere zabrane

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 17. juna (FENA) – Kantonalni sud u Bihaću je na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) danas donio rješenje kojim je osumnjičenom T. M. odredio sve predložene mjere zabrane.

Tužilaštvo je predložilo, a Kantonalni sud odredio osumnjičenom zabranu vršenja funkcije savjetnika premijera USK, zabranu posjećivanja prostorija pravnih lica - Vite plus Cazin i Visoke međunarodne škole Cazin, kao i prostorija Ministarstva obrazovanja nauke, kulture i sporta USK, te zabranu sastajanja sa osumnjičenim Admirom Hadžipašićem i drugim osobama koje su svjedoci u ovom predmetu, odnosno zabranu prilaska ovim osobama na udaljenost manju od 50 metara.

Iz Kantonalnog tužilaštva podsjećaju kako je u ponedjeljak, 15. juna u sklopu nastavka akcije „Pero“ slobode lišen savjetnik premijera Unsko-sanskog kantona inicijala T. M., te da su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u koordinaciji s Kantonalnim tužilaštvom USK i po naredbi Kantonalnog suda u Bihaću izvršili pretres kabineta savjetnika u zgradi Vlade USK i pritom izuzeli predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Osumnjičenom T. M. se stavlja na teret da je u maju ove godine, koristeći svoj službeni položaj i uticaj, posredovao i podsticao da ministar obrazovanja u Vladi USK pokrene prekršajni postupak protiv Admira Hadžipašića i Centra za obrazovanje odraslih Vita plus Cazin zbog prethodnog nezakonitog rada.

Na taj način je, kako se nadalje navodi, pokušao ugroziti vođenje krivičnog postupka protiv osumnjičenih u predmetu 'Pero', koji se vodi zbog krivičnog djela - organizirani kriminal u vezi s drugim krivičnim djelima, dok je ministar spomenuto odbio učiniti i o svemu obavijestio Tužilaštvo, objavljeno je danas na službenoj stranici Kantonalnog tužilaštva USK.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Zlatko Hujić nepravosnažno osuđen zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja

Ministar zdravstva USK Muris Halkić uhapšen zbog sumnje na zloupotrebu položaja

Zatraženo određivanje mjera zabrane dvojici osumnjičenih za ratne zločine

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta