Ekonomija     | 17.06.2020. 15:02 |

Terzić-Rezić: Vlasti trebaju pomoći turističkim radnicima (VIDEO)

FENA Denis Leko

MOSTAR, 17. lipnja (FENA) - Na virtualnoj konferenciji o budućnosti turizma održanoj u srijedu, stručnjaci iz područja organizacije poslovnih događaja razmijenili su informacije, iskustava i ideja o poslovanju za vrijeme i nakon koronavirusa, te su predstavili aktualne turističke trendove, kao i nove načine i modele poslovanja.

Vlasnica Agencije za profesionalno usavršavanje i event management Apriori BH i jedna od organizatorica konferencije Josipa Terzić-Rezić kazala je kako su na konferenciji sudjelovali, među ostalim, predsjednik Grupacije za turizam pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH Mili Bijavica, predsjednik Turističkog klastera Hercegovina Stjepan Primorac i ravnatelj Ureda Vlade Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) za EU integracije Ivan Jurilj.

- Turistički profesionalci iz cijele regije okupili su se da nam kažu puno novih informacija jer se stanje na epidemiološkom planu mijenja iz dana u dan, hoće li biti turista, kada ih možemo očekivati, hoće li nam ove godine doći dijaspora i možemo li u ovoj sezoni očekivati taj priljev u naše gospodarstvo i turizam - kazala je Terzić-Rezić.

Po njezinim riječima, turistički djelatnici od domaćih vlasti očekuju da im pomognu kako bi preživjeli ovu i spremno dočekali narednu sezonu.

- Istaknuto je, također, kako će se hotelijeri, agencije i svi oni koji pružaju usluge u turizmu okrenuti domaćim gostima kako bi povećali njihov udjel u bh. turizmu s 10 na 30 posto, što bi bio najbolji ishod, ali to se mora dogoditi uz neke određene pomake koje bi u tom smislu moglo dati Ministarstvo turizma FBiH s vaučerima koje su najavili za kraj kolovoza, odnosno početak rujna - navela je Terzić-Rezić.

Sve su to, dodala je, važne stvari o kojima se danas razgovaralo s vodećim ljudima u turizmu na području Hercegovine.

- Ono što je također vrlo važno za istaknuti je da su se organizatori turističkih evenata, poslovnih događaja iz BiH, Hrvatske i Slovenije ujedinili kako bi pokrenuli cijelu ovu priču, okupili turističke radnike iz regije, kako bi počeli pričati o turizmu nakon pandemije koronavirusa. Tu moram istaknuti organizatoricu konferencije "Može li hrvatski turizam 365" Ivanu Kolar koja nas je proteklih nekoliko godina okupljala i dala tu inicijativu koju smo, naravno, spremno dočekali i podržali - istaknula je Terzić-Rezić.

Ravnatelj Ureda Vlade ZHŽ za EU integracije Ivan Jurilj kazao je kako su institucije na raspolaganju da pruže infrastrukturnu potporu turističkom sektoru kroz svoje redovite programe, ali i kroz projekte Europske unije.

- U proteklom periodu u ZHŽ-u je provedeno nekoliko projekata iz područja turizma koji su ostvarili značajan pomak u turističkim ponudama, a u istom smjeru idemo i u narednom periodu - kazao je Jurilj.

Cilj ovih virtualnih susreta je uspostaviti komunikaciju između turističkih stručnjaka koji su govorili o očekivanoj budućoj potražnji u turizmu i putovanjima nakon covida-19, koje proizvode ponuditi i kako se pripremiti za nove uvjete poslovanja, istaknuto je.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4594

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Vi9b_AeAKn7NvDglEkFiKvLQNTfAyShJ?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Novi Zeland zvanično ukida preostala Covid ograničenja

SZO proglasila kraj COVID-19 globalne zdravstvene prijetnje

U Indiji prijavljeno više od četiri hiljade novih slučajeva zaraženih Covidom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana