Regija     | 17.06.2020. 11:27 |

Vučić i Hoti prihvatili poziv Donalda Trumpa

FENA Agencije

ZAGREB, 17. lipnja (FENA) - Dužnosnici Srbije i Kosova prihvatili su poziv Bijele kuće na dijalog te će 27. lipnja doći u Washington kako bi uz posredovanje Donalda Trumpa pokušali pronaći kompromis oko teritorijalnog spora, prenosi Hina u srijedu Jutarnji list.

Informaciju o susretu najavio je na društvenim mrežama posebni izaslanik američkog predsjednika za dijalog Beograda i Prištine Richard Grenell. Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien tvrdi da je pozivu presudilo odustajanje od kosovske politike reciprociteta i carina na uvoz srbijanske robe, koja je obustavljena tek početkom lipnja, nakon dolaska novog premijera Avdulaha Hotija. 

S obzirom na to da se uz Grenellovo ime veže ideja tzv. korekcije granica, svjetski mediji već nagađaju da ni se na stolu mogao naći prijedlog zamjene teritorija. Srbija bi u tom slučaju dobila sjever Kosova, a Kosovu bi bila dodijeljena Preševska dolina u kojoj živi većinsko albansko stanovništvo.

Prema informacijama Bijele kuće, SAD planira taktiku "mrkve i batine": sukobljenim državama ponudit će "mrkvu" od 200 milijuna dolara povoljnih kredita za ekonomski razvoj, a "batina" će predstavljati povlačenje američkih vojnih snaga iz regije. 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je početkom tjedna razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a iz priopćenja njegova ureda može se naslutiti da Moskvi ideja "korekcije granica" zvuči prihvatljivo ali samo ako bude odobrena na razini Vijeća sigurnosti UN-a. 

Posebni izaslanik EU za dijalog Kosova i Prištine, Miroslav Lajčak u utorak putuje u Prištinu kako bi s lokalnom vladom i novim premijerom razgovarao o aktualnim problemima. Glasnogovornica Ureda EU na Kosovu Dinka Živalj za Radio Slobodnu Europu potvrdila je da će se na dnevnom redu naći i pitanje vremenskog okvira dijaloga s Bijelom kućom. 

S obzirom na to da se u Beogradu ovaj vikend održavaju parlamentarni izbori na kojima će Aleksandar Vučić tražiti novu izbornu pobjedu, iz Beograda pa ni iz Prištine nije bilo većih reakcija na novosti.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Poljski predsjednik Duda tvrdi da se sastao s Trumpom tokom boravka u New Yorku

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana