Svijet     | 17.06.2020. 09:46 |

Sjeverna Koreja odbila ponudu Moona da pošalje izaslanike

FENA Internet

SEOUL, 17. juna  (FENA) - Sjeverna Koreja odbacila je u srijedu ponudu Južne Koreje da pošalje posebne izaslanike kako bi se ublažila eskalacija napetosti  i ojačali  napori na pomirenju  te je najavila preusmjeravanje trupa u pogranična područja.

To je objavila sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA dan nakon što je Sjeverna Koreja ekplozijom uništila zajednički ured za vezu u pograničnom gradu, a koji je dio mirovnog sporazuma iz 2018. između čelnika dviju zemalja.

Bilo koji potez  ka jačanju prekograničnih mirovnih sporazuma predstavlja veliki korak u nastojanjima predsjednika Južne Koreje Moon Jae-ina da potakne trajnije pomirenje sa Sjeverom, prenosi Reuters.

Međukorejske najnovije napetosti također mogu zakomplicirati napore američkog predsjednika Donalda Trumpa da uvjeri Pyongyang da odustane od svojih nuklearnih i raketnih programa.

U ponedjeljak je  Moon ponudio da pošalje svog savjetnika za nacionalnu sigurnost Chung Eui-yonga i šefa za obavještajne poslove  Suh Hoona kao posebne izaslanike, navodi KCNA. Ali Kim Yo Jong, sestra sjevernokorejskog lidera Kim Jong Un-a i visoka dužnosnica vladajuće stranke "odlučno je odbacila netaktičan i zloban prijedlog".

"Rješenje sadašnje krize između Sjevera i Juga uzrokovano nekompetentnošću i neodgovornošću južnokorejskih vlasti nemoguće je i može se prekinuti jedino ako se plati odgovarajuća cijena", rekla je ona, prenosi  KCNA.

Rodong Sinmun, službeni list Centralnog komiteta Radničke partije Sjeverne Koreje, objavljuje fotografije koje prikazuju ured za vezu prije i nakon rušenja, zajedno s nizom članaka i komentara KCNA-e koji kritiziraju Južnu Koreju.

"Prijeteći uvod u totalnu katastrofu odnosa sjever-jug", jedan je od naslova, a odnosi se na uništenje ureda.

Kim Yo Jong također je oštro kritizirala Moona u drugoj izjavi za KCNA, rekavši da nije uspio implementirati ništa iz sporazuma iz 2018. godine.

Predsjednička Plava kuća Južne Koreje rekla je da  kritika upućena predsjedniku Moonu  nepristojna i besmislena, te je naštetila povjerenju koje su izgradili čelnici dviju Koreja.

"Više nećemo prihvatiti takvo nerazumno ponašanje", rekao je glasnogovornik Plave kuće Yoon Do-han na brifingu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Premijer Južne Koreje i visoki predsjednički savjetnici podnijeli ostavke nakon izbornog poraza

Uvjerljiva pobjeda opozicije na parlamentarnim izborima u Južnoj Koreji

Rusija tvrdi da je velikim silama potreban novi pristup Sjevernoj Koreji

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana