Svijet     | 15.06.2020. 17:25 |

EU i UK žele novih zamah u pregovorima o budućim odnosima

FENA Internet

BRUXELLES, 15. lipnja (FENA) - Europska unija i Velika Britanija složile su se u ponedjeljak da je potrebno intenzivirati pregovore o budućim odnosima u srpnju kako bi se stvorili uvjeti za sporazum i njegovu ratifikaciju do kraja godine.

 "Strane su se složile da je potreban novi zamah u pregovorima. Podržale su planove koje su glavni pregovarači dogovorili o intenziviranju razgovora u srpnju i stvaranju najpovoljnijih uvjeta za zaključivanje i ratifikaciju sporazuma prije konca 2020. godine", kaže se u zajedničkoj izjavi nakon videokonferencije na kojoj su sudjelovali čelnici EU-a, predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Europskog Vijeća Charles Michel i Parlamenta Davida Sassolija te britanski premijera Boris Johnson.

 Dvije strane su razmijenile mišljenje o dosadašnja četiri kruga pregovora o budućim odnosima na kojima nije postignut znatniji napredak. U zajedničkoj izjavi se kaže da je primljena na znanje odluka Velike Britanije da neće tražiti produljenje prijelaznog razdoblja koje traje do kraja ove godine, prenosi Hina.

 U zajedničkoj izjavi obje strane ističu svoju namjeru da će "vrijedno raditi na uspostavi odnosa, koji će biti na korist građana EU-a i Ujedinjene Kraljevine te potvrđuju odlučnost da na vrijeme i u potpunosti provedu sporazum o razdruživanju".

 Ujedinjena Kraljevina napustila je EU 31. siječnja, a prema ugovoru o razdruživanju, prijelazno razdoblje traje do kraja ove godine. Za vrijeme prijelaznog razdoblja Velika Britanija poštuje sva pravila EU-a kao da je članica, jedino što ne može sudjelovati u donošenju odluka.

 Ako se želi izbjeći nagli prekid odnosa stvaranih tijekom 47 godina britanskog članstva u EU-u, potrebno je postići dogovor o budućim odnosima barem tri do četiri mjeseca prije kraja godine kako bi se ostavilo dovoljno vremena za njegovu ratifikaciju.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo