Kultura     | 15.06.2020. 14:37 |

'KNS pero' - 'Most na Žepi' najbolja pjesma, 'Dunje' najbolja priča

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 15. juna (FENA) - Udruženje za kulturu - Nova svjetlost (KNS) objavilo je rezultate javnog poziva za prijavu neobjavljenih poetskih i proznih autorskih radova za kulturnu manifestaciju '9. KNS Međunarodni književni susreti - 2020', a uručenje priznanja planirano je za centralnu manifestaciju 8. augusta u Sarajevu.

Na osnovu stručnih mišljenja članova Udruženja i selektora za pojedine programske angažmane, te odluke Organizacionog odbora tradicionalno priznanje 'KNS pero' dodijeljeno je za kreativan autorski angažman prema predviđenim kategorijama i propozicijama.

'Most na Žepi' autorice Mirjane Tomović iz BiH proglašen je za najbolju pjesmu, a najbolja priča je 'Dunje' Munire Devlić-Kovač iz BiH. Za međunarodnu kulturnu saradnju nagrađen je Ivan Korponai (Slovenija), u kategoriji bh. književna dijaspora Dino Čopelj (Danska), a najbolji mladi bh. pisac je Jasmin Dorić (BiH).

Za dramski tekst nagrađen je Ermin Lagumdžija (BiH), kantautorstvo Muhamed Zlatan Hrenovica (BiH), za doprinos bh. književnosti Mirsad Bećirbašić (BiH), doprinos međunarodnoj književnosti Ivan Gaćina (Hrvatska). 'KNS pero' za kreativan poetski i prozni izražaj dobili su Damir D. Ocvirk (Hrvatska) i Mirsada Murtić (BiH).

U kategoriji najuspješnija pjesma drugo mjesto pripada Ivanu Gaćini iz Hrvatske za pjesmu 'Onkraj brodolomnog razmišljanja', a treće Vasviji Dedić-Bačevac (Švedska) za 'Srebrenico, sve ostaje zapisano'. 

Drugo mjesto u kategoriji za najuspješniju priču zauzeli su Damir D. Ocvirk (Hrvatska) za 'Plavi tramvaj' i Jasmin Ibranović (BiH) 'Nijet'. Treće mjesto osvojio je Zoran Bar (Srbija) za 'Privremena sjećanja' i Muhedin Glogić (USA) za pjesmu 'Aišin han'.  

Kako najavljuje predsjednik Udruženja Ibrahim Osmanbašić, 9. KNS Međunarodni književni susreti bit će održani od 4. do 8. augusta, a sudjelovat će autori iz BiH i inozemstva.

- Planiramo da se program održava u Domu mladih - Skenderija, ako bude povoljna epidemiolška situacija - kazao je.

KNS Međunarodni književni susreti imaju za cilj popularizaciju pisane riječi, afirmaciju književnog stvaralaštva mladih pisaca, prezentaciju književnog stvaralaštva bh. dijaspore, promociju vrijednih i značajnih djela i angažmana u oblasti kulture, umjetnosti i pisane riječi, te njegovanje regionalne književne suradnje i međunarodne kulturna suradnja.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U petak počinje 25. kulturna manifestacija 'Ulicom Bišća'

Poezija mladih autora iz Srbije i BiH u knjizi 'Tajna mladog beskraja'

Počinje 23. kulturna manifestacija 'Ulicom Bišća', u fokusu književni događaji

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije