Svijet     | 15.06.2020. 13:00 |

Johnson upozorava EU da se Britanija priprema za Brexit 'bez sporazuma'

FENA Internet

LONDON, 15. juna (FENA) - Britanski premijer Boris Johnson insistirat će na današnjoj video konferenciji da će Britanija okončati prelazni period kako bi dogovorila trgovinske aranžmane s Evropskom unijom kako je i planirano do 31. decembra, prkoseći učestalim pozivima da produži tranzicijski period, pišu u ponedjeljak britanske novine Sunday Telegraph.

Novine navode da će on poručiti predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen i ostalim čelnicima EU  da će Britanija biti spremna da postane nezavisni trgovinski partner  u januaru „štagod da se desi“  u pregovorima s  Bruxsellesom.

On će tražiti od zvaničnika EU da pristanu na trgovinski sporazum do kraja ljeta, pišu novine, koje su u bliskoj vezi s Johnsonovim konzervativcima.

Johnson će, međutim, upozoriti da je Britanija voljna i sposobna da okonča prelazni period Brexita bez sporazuma o budućoj trgovini ukoliko to bude neophodno.

Također je planirano da predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli učestvuju u današnjim razgovorima.

Britanija je  saopćila prošle sedmice da su se dvije strane usuglasile oko „intenziviranog vremenskog okvira“ za njihove pregovore u julu, održavajući razgovore svake sedmice u petosedmičnom periodu, uz mješavinu formalnih pregovaračkih rundi i manjih grupnih razgovora licem u lice u Londonu i Bruxellesu.

Šef  kabineta Michael Gove, visoki Johnsonov ministar za Brexit, u petak je poručio zvaničnicima EU da je  Britanija odbacila produženje prelaznog perioda, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana