Svijet     | 14.06.2020. 13:40 |

Zovko: Jedna od ključnih aktivnosti rad na osnaživanju odnosa EU-a s BiH

FENA Saopćenje

BRUXELLES, 14. lipnja (FENA) -  Kao zastupnica u Europskom parlamentu zastupam sve hrvatske građane, a kroz aktivnosti  odbora i radnih skupina, čija sam članica, intenzivno radim na izgradnji snažnije i bolje povezane Europske unije - izjavila je zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko. 

Kako je dodala, članica je Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, u kojem obnaša i dužnost zamjenice koordinatora EPP-a. Također je članica Pododbora za sigurnost i obranu i Odbora za kulturu i obrazovanje, koji se bavi i pitanjima vezanima za mlade, sport i informiranje. Pored navedenih odbora, članica je i tri izaslanstva Europskog parlamenta – za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, za odnose s SAD-om, te za odnose s Europsko-latinoameričkom parlamentarnom skupštinom (EuroLat), priopćeno je iz Ureda zastupnice Zovko.

"Jedna od mojih ključnih aktivnosti zasigurno je rad na osnaživanju odnosa Europske unije s Bosnom i Hercegovinom i cijelim zapadnim Balkanom. Kao suizvjestiteljica za instrument pretpristupne pomoći zastupam Parlament u procesu izrade novog višegodišnjeg financijskog fonda za zapadni Balkan i Tursku", naglasila je Zovko.

Istaknula je kako je bila i aktivno uključena u rad Parlamenta na pokretanju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te da je na poziv predsjednika EPP Grupe Manfreda Webera bila u službenom posjetu Sjevernoj Makedoniji, u okviru kojeg su, kako je kazala, iskazali potporu vjerodostojnoj europskoj perspektivi zapadnog Balkana.

"Od drugih aktivnosti, želim istaknuti da sam izvjestiteljica za Azerbejdžan, izvjestiteljica iz sjene za Izvješće o suradnji EU-a i Afrike na sigurnosnoj situaciji u Sahelu, Zapadnoj Africi i Rogu  Afrike, te izvjestiteljica iz sjene za Izvješće o mjerama za „Zeleni” Erasmus+, Kreativnu Europu i Fond solidarnosti EU-a i izvjestiteljica iz sjene za poboljšanje jednakosti spolova u vanjskoj i sigurnosnoj politici EU-a", naglašava Zovko.

Kazala je kako ovo vrijeme bez presedana, u kojem se suočavamo s pandemijom koronavirusa, zahtijeva i aktivnosti bez presedana.

"Sve svoje aktivnosti nastavila sam obavljati na daljinu, s posebnim naglaskom na europskim mjerama za pomoć zdravstvenim sustavima država-članica i oporavku gospodarstva. Hrvatsku je upravo u vrijeme zdravstvene krize pogodio i razorni zemljotres, te sam u obraćanju Komisiji zatražila da Hrvatska bude prioritet pri raspodjeli medicinske opreme i druge pomoći. U prošlom mandatu u Parlamentu aktivno sam radila na poboljšanom mehanizmu civilne zažtite Unije i RescEU-a i upravo zahvaljujući ovim instrumentima, Hrvatska i zapadni Balkan sada mogu računati na europsku financijsku i medicinsku pomoć vrijednu više milijardi eura", naglasila je Zovko.

Promoviranje hrvatske kulture je, kako je kazala, neizostavni dio njenih aktivnosti.

"Od Komisije sam zatražila dodatnu potporu za sektor kulture, koji je u krizi uzrokovanoj koronavirusom pretrpio velike posljedice. Organizirala sam više konferencija o kulturnoj baštini hrvatskih gradova, kao i konferenciju povodom 40. obljetnice UNESCO-ve svjetske kulturne baštine u Hrvatskoj. Smatram da je vrlo bitno kontinuirano educirati mlade ljude o prednostima koje donosi Europska unija. U okviru projekta „©kola-ambasador Europskog parlamenta”, posjetila sam nekoliko škola i s učenicima razgovarala o radu Parlamenta i mogućnostima koje mogu iskoristiti kao građani države-članice EU-a. Često pozivam škole i razne organizacije iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u posjet Parlamentu u Bruxellesu i Strasbourgu, kako bi im omogućila da na licu mjesta vide kako funkcioniraju institucije EU-a", naglasila je Zovko.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo