Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost SDP BiH

Saopćenje

Žuljević: Dunovićev istup dokazuje da je izbor Komisije za vrijednosne papire neregularan i nezakonit 

Aner Žuljević, delegat SDP BiH u Domu naroda FBiH, oglasio se povodom jučerašnjeg istupa Milana Dunovića, potpredsjednika Federacije BiH.

"Zabrinjavajuće je da potpredsjednik Federacije BiH javno osporava pravo javnosti, pa i narodnih zastupnika, da imaju uvid u konkursnu proceduru za imenovanje jednog od najvažnijih organa u oblasti finansija - Komisije za vrijednosne papire FBiH. Osim što već takav postupak pobuđuje sumnju u regularnost, on je također nelegalan. 

U skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama u FBiH, svaki građanin ima pravo zatražiti i dobiti pristup ovim informacijama, da ne govorim o parlamentarnim zastupnicima kojim ovi organi i institucije po sili zakona svakako moraju dostavljati izvještaje i zatražene podatke. 

Istina je da DF-u i Dunoviću ništa ne vjerujemo, kao što im niko ozbiljan u ovoj državi ništa ne vjeruje. 

Uostalom, dojučerašnji generalni sekretar DF-a je javno optužio DF za namještanje tendera i vraćanje tenderske dokumentacije podobnim firmama na 'doradu' kako bi im se naštimali poslovi, vjerovatno po ugledu na 'malina repsiratore'. DF je ove optužbe prešutio. 

U javnosti su objavljene i informacije o istragama o učešću DF-ovih najviših kadrova u milionskim zloupotrebama javnih sredstava preko 'Pretisa' u kooperaciji sa SDA-om i 'timom' oko Fadila Novalića. 

DF je i ove informacije prešutio.

Ako još imamo u vidu posljednje afere vladajućih stranaka i manipulacije javnim resursima, posebno se trebamo zabrinuti zbog Dunovićevog izbjegavanja dostavljanja informacija, što je zakonska obaveza i insistirati na dostavljanju svih informacija i konkursnoj proceduri za imenovanje Komisije za vrijednosne papire FBiH," naglasio je Žuljević, koji je dodao kako iz odgovora Dunovića javnost najjasnije može vidjeti koliko je 'šuplja' cijela priča i politika Milana Dunovića i DF-a. 

„On u svojoj izjavi nije osporio nijednu tvrdnju SDP-a BiH. Umjesto toga, on govori o 23 apelacije koje je podnio Ustavnom sudu. To su 23 stvari o kojim ga niko ništa nije ni pitao, jer nemaju nikakve veze sa temom izbora Komisije za vrijednosne papire. Istovremeno nije odgovorio na jedno pitanje koje je istaknuto, a to je da li je sastav predmetne Komisije ustavan? Naravno, i mi i Dunović znamo da nije, i zato on izbjegava odgovor na to pitanje", naveo je Žuljević, koji zaključuje kako nas Dunović zapravo poziva da ne vjerujemo svojim očima nego njemu i da podržimo sastav Komisije u koji su DF i njihovi partneri u vlasti 'ugradili' svoje kadrove. 

„Pritom, čini se da Dunović živi u nekom paralelnom svemiru u kojem je SDP, a ne DF, dio vladajuće koalicije, pa nas po uobičajenom SDA-DF-ovskom receptu optužuje za nevidljive urote i simpatisanje HDZ-a BiH i SNSD-a, koji su partneri DF-a od 2015. godine do danas. Dunovića pozivamo da sjednu za sto sa svojim koalicijskim partnerima, ukoliko im to SDA dozvoli, i da sa njima dogovori i izglasa sastav Komisije za vrijednosne papire, a da konačno shvati da je u ovoj priči SDP BiH opozicija njihovoj tender-koaliciji", zaključuje Žuljević.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.