Bosna i Hercegovina     | 12.06.2020. 14:27 |

Webinar o slobodi kretanja s osvrtom na praksu Evropskog suda za ljudska prava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. juna (FENA) - U saradnji Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine i AIRE Centra održan je online seminar pod nazivom “Novine u praksi Evropskog suda za ljudska prava, s posebnim osvrtom na slobodu kretanja”.

Seminar je organiziran u kontekstu novih kretanja u društvu, usljed pandemija COVID-19 virusa, kada sudovi rade u vanrednim okolnostima, a mnoga osnovna ljudska prava su ograničena.  

Sudionici skupa su konstatirali kako su izazovi s kojima se sudstvo u doba COVID-19 pandemije suočava bez presedana.

Kako je ocijenjeno, svi segmenti društvenog života i života u zajednici su se prilagođavali novnastaloj situaciji i uvedenim mjerama, a najveća opasnost po zdrav život zajednice je bilo ograničavanje i usporavanje rada sudskog sistema.

Povodom održavanja ovog webinara direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca FBiH Arben Murtezić izjavio je kako je pandemija COVID-19 pred pravosuđe postavila nove izazove.

- Principi efikasnosti i suđenja u razumnom roku su realno ugroženi mjerama zaštite i sudovi pokušavaju da maksimalno ublaže posljedice prilagođavajući svoj način rada. Međutim, principi kontradiktornosti, neposrednosti, usmenosti i javnosti u sudskom postupku ne smiju biti ugroženi, dok pravo na slobodu kretanja smije biti ograničeno samo onoliko koliko je to neophodno. Faktička i pravna pitanja koja su otvorena u ovom periodu zahtjevaju izbalansiran pristup i korištenje svog raspoloživog znanja i iskustava. Pri tome je između ostalog od velike pomoći bila publikacija AIRE Centra “COVID-19 i efekat na ljudska prava - kazao je Murtezić.

Ocijenjeno je kako ovaj webinar dolazi u pravo vrijeme s obzirom na dileme koje se pojavljuju u praksi sudova kada je riječ o postupanju organa koji su rukovodili borbom protiv pandemije COVID-a 19, u kontekstu eventualnog kršenja ljudskih prava.

Kao posebno zabrinjavajuće, izdvojeno je pravo na slobodu kretanja, imajući u vidu i odluku Ustavnog suda BiH od 22. aprila kojom je utvrđena povreda ovog ljudskog prava.

Predavanje u okviru webinara je održao i sudija Evropskog suda za ljudska prava Faris Vehabović, koji je istakao da je ovo živa materija kojoj se treba posvetiti posebna pažnja i da je potrebno prije svega uspostaviti sistemske mehanizme praćenja prakse.

Vehabović je objasnio kako je Sud evoluirao u posljednjih nekoliko godina, u smislu pristupa koje primjenjuje u rješavaju određenih suštinskih pitanja.

Objasnio je, istovremeno, procedure pred sudom, te analizirao ključne judikate Evropskog suda za ljudska prava u posljednjih nekoliko mjeseci, stavljajući poseban naglasak na odluke i presude koje se odnose na Bosnu i Hercegovinu.

Vehabović je predstavio i praksu Suda vezanu za slobodu kretanja, a koja bi mogla poslužiti kao uzor za bosanskohercegovačke sudove.

Ovaj webinar je održan u okviru šireg projekta koji podržava vlada Velike Britanije, i riječ je o sada već tradicionalnom skupu u kojem se učesnicima predstavljaju posljednji trendovi u evoluciji sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava, saopćeno je iz ZPR Agencije. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Webinar o povećanju vidljivosti ekonomske diplomatije MVP-a BiH i promovisanju mogućnosti ulaganja

Panel rasprava o zdravstvenoj skrbi, dostupnosti informacija i kvaliteti

Povjerenje i empatija najvažniji potrošačima u pandemiji

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu