Magazin     | 12.06.2020. 08:17 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 12. lipnja (FENA) -

- 1759. Umro William Collins, engleski pisac i jedan od najznačajnijih engleskih lirskih pjesnika 18. stoljeća. Poznata djela su 'Veče', 'Škotske praznovjerice', 'Sloboda'.

- 1827. Rođena Johanna Spyri, švicarska književnica. Autorica je popularne dječje zbirke 'Priče za djecu i one koji vole djecu' iz koje su najpoznatija djela 'Heidi, njezine godine učenja i lutanja' i 'Iz švicarskih planina'.

- 1929. Rođena Anne Frank, autorica jednog od najpoznatijih osobnih dnevnika u povijesti. Frank, nizozemska djevojčica židovskog porjekla, svojim je neposrednim i iskrenim svjedočenjem o drami svakodnevice i odrastanja u izolaciji, strahu i skrivanju, prikazala sve strahote nacističkog režima.

- 1964. Južnoafrički aktivist protiv apartheida i vođa Afričkog nacionalnog kongresa Nelson Mandela osuđen na doživotnu robiju zbog sabotaže. Iako je u zatvoru bio izoliran, njegovo dugogodišnje robijanje postalo je simbol borbe protiv apartheida, a vlada Južne Afrike zbog velikog pritiska pustila ga je na slobodu 1990. godine.

- 1967. Lansirana sovjetska svemirska misija Venera 4, prva svemirska letjelica koja je uspješno ušla u atmosferu nekog drugog planeta i prikupljene podatke poslala znanstvenicima na Zemlji. Lansirana je prema Veneri raketom Tyazheliy Sputnik (67-058B) s ciljem prikupljanja podatak o njezinoj atmosferi. 

- 1997. Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno odobrilo imenovanje bivšeg španjolskog ministra inozemnih poslova Carlosa Westendorpa za visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

- 2007. Haški tribunal osudio Milana Martića na 35 godina zatvora zbog ratnog zločina nad nesrpskim stanovništvom u Hrvatskoj.

- 2008. Kanadski premijer Stephen Harper službeno se u ime vlade izvinio starosjediteljima Kanade zbog prakse odvajanja djece domorodaca od njihovih obitelji i primoravanja da pohađaju državne škole, u cilju asimilacije u kanadsko društvo. Od 19. stoljeća sve do 1970-tih godina više od 150.000 djece odvedeno je prisilno iz svojih domova.

- 2013. U 117. godini umro Jiroemon Kimura, najdugovječniji muškarac u povijesti, rođen 1897. godine. Govorio je kako su male porcije hrane ključ dugog i zdravog života. 

- 2018. Umro Renato Vrbičić, hrvatski vaterpolist, osvajač srebrnog odličja na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine. Zajedno s Vjekoslavom Kobešćakom 1994. godine dijeli priznanje Hrvatskog vaterpolista godine. Od 2015. do 2018. bio je trener vaterpolista šibenskoga Solarisa.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'