Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka (NB)

Saopćenje

NB: Osobama s invaliditetom osigurati sva izborna i druga zagarantovana prava

Amir Mujezin, predstavnik slabovidnih i slijepih osoba u Kantonu Sarajevo, apsolvent Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, NVO aktivist u oblastima životnih i profesionalnih potreba slabovidnih i slijepih osoba, prepoznao je načela i rad Nezavisnog bloka kao političke organizacije u Bosni i Hercegovini koja temeljito kreira svoje prijedloge, inicijative i zahtjeve, čiji je osnovni zadatak da se život svih građana naše zemlje učini lakšim i boljim.

„U Bosni i Hercegovini se napokon na kronkretan način glasno mora reći „NE“ svakoj vrsti diskriminacije. Osobe sa invaliditetom, slabovidne i slijepe osobe, danas su i kroz zakone ali i kroz infrastrukturna rješenja, u znatno lošijem položaju nego što im to konvencije i međunarodne preporuke garantiraju, što im znatno otežava svakodnevnicu. S tim u vezi, Nezavisni blok će u Parlamentu BiH inicirati izmjene Izbornog zakona koje će pomoći i osigurati dostupnost izbornom procesu ovoj kategoriji ljudi, poštujući najbolje prakse koje imamo u razvijenim demokratskim zemljama.

Osim ovoga, lokalna zajednica je prvi stub demokratije i prva je instanca za ostvarivanja prava, i upravo kroz taj nivo, Nezavisni blok želi aktivno i na ispravan i realan način kreirati set izvodljivih mjera za svaku lokalnu zajednicu, kako bi se demokratski obezbijedilo olakšanje i ravnopravan status za ovakve osobe.

Novi Grad Sarajevo je najmnogoljudnija opština u našoj zemlji i OO NB Novi Grad je na nedavno održanom sastanku definisao smijernice za izradu kvalitetnog Programa koji će tretirati osobe sa invaliditetom, slabovidne i slijepe osobe. Konture tog Programa i najistaknutije prioritete, koji podrazumijevaju uvođenje obaveze poslova asistenta u lokalnim zajednicama za podršku osobama sa invaliditetom, zatim pravo prednosti za ove osobe pod jednakim uvjetima na učešću u javnim pozivima i konkursima i druge ideje, stručni tim Nezavisnog bloka predvođen Amirom Mujezinom, će javnosti prezentirati u periodu koji slijedi,“ rekao je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka nakon sastanka sa predstavnicima OO NB Novi Grad Sarajevo.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.