Regija     | 11.06.2020. 13:40 |

WBIF dodijelio grantove u vrijednosti od 8,2 miliona eura zemljama regije

FENA Saopćenje

SARAJEVO/BRUXELLES, 11. juna (FENA) – Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) saopćilo je da je Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF) odobrio jučer na sastanku održanom putem interneta osam prijava za grantovska sredstva za pružanje tehničke pomoći za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Srbiju.

Projekti u vrijednosti od 8,2 miliona eura, koje finansira Evropska unija, obuhvataju digitalni, ekološki i socijalni sektor.

Radi se o tri projekta za Albaniju koji se odnose na digitalnu infrastrukturu, uz grantovska sredstva od 0,85 miliona eura, dva projekta za Bosnu i Hercegovinu, od kojih se jedan odnosi na ekološki, a drugi na socijalni sektor, sa odobrenih 1,14 milion eura, jedan projekat iz digitalnog sektora za Kosovo uz grantovska sredstva od 0,35 miliona eura, i dva projekta za Srbiju, od kojih je jedan iz ekološkog, dok je drugi iz socijalnog sektora sa  5,97 miliona eura. 

- Širokopojasni atlas, pametni gradovi, pametna sela, digitalna povezanost i računarska infrastruktura visokih performansi su oblasti koje odobreni projekti iz sektora digitalne transformacije obuhvataju.  Budućnost je u digitalnoj povezanosti i ovim projektima se potvrđuje posvećenost regiona digitalnoj integraciji  - lokalnih zajednica, gradova, sela, zemalja, regiona, globalno. Ovo je važan korak za naš region, jer ukazuje na to da je ova činjenica konačno priznata i da se u skladu s njom djeluje – navedeno je iz RCC-a.

Digitalna integracija zapadnog Balkana jedna je od okosnica Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor za period 2021-2024. godina.

Očekuje se da novi Regionalni ekonomski prostor koji Vijeće za regionalnu saradnju priprema, zajedno sa ekonomijama iz regiona, bude odobren ove jeseni, a imat će mnogo ambiciozniju digitalnu komponentu nego ranije, sa naglaskom na konkretne aktivnosti u toj oblasti.

Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) je regionalni mehanizam mješovitog finansiranja koji podržava proširenje Evropske unije i društveno-ekonomski razvoj u Albaniji, Bosni i Hercegovini, na Kosovu, u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Investicioni okvir za zapadni Balkan uspostavljen je 2009. godine kao zajednička inicijativa Evropske komisije, Razvojne banke Vijeća Evrope, Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke i nekoliko bilateralnih donatora.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Bregu: Naredne godine očekuje se ukidanje rominga na Balkanu

Bregu: Na regionu je da zadrži posvećenost saradnji

Bregu: Bez modernih tehnologija broj nezaposlenih bio bi i veći

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana