Ekonomija     | 11.06.2020. 09:43 |

OECD - U slučaju drugog vala pandemije globalni BDP tone za 7,6 posto

FENA Internet

PARIZ, 11. lipnja (FENA) - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) predviđa globalnu recesiju od 6,0 posto za ovu godinu, ali upozorava da bi u slučaju drugog vala pandemije koronavirusa pad svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) mogao iznositi čak 7,6 posto.

U prvom scenariju OECD-a prognozira se da će, nakon pada od 6,0 posto, svjetsko gospodarstvo 2021. godine rasti po stopi od 5,2 posto, navodi se u ažuriranim projekcijama te organizacije, prenosi Al Jazeera, pozivajući se na svjetske agencije.

Međutim, ukoliko se obistini drugi scenarij o dubokoj recesiji od 7,6 posto u 2020. godini, onda bi iduće godine rast bio daleko sporiji i iznosio bi 2,8 posto.

OECD predviđa da će američko gospodarstvo, najveće na svijetu, zabilježiti pad od 7,3 posto ove godine, a zatim rast od 4,1 posto 2021. godine.

Ukoliko dođe do drugog vala zaraze, američka ekonomija bi mogla potonuti za 8,5 posto ove godine, a dogodine bi porasla za samo 1,9 posto.

Eurozonu, po procjeni ove organizacije, očekuje pad od 9,1 posto u tekućoj godini, a nakon toga rast od 6,5 posto u idućoj, dok bi u slučaju drugog vala pandemije pad mogao dosegnuti 11,5 posto, a rast u 2021. godini bi iznosio 3,5 posto.

Najdublju recesiju OECD predviđa za Veliku Britaniju, od čak 11,5 posto u ovoj godini, da bi iduće godine registrirala gospodarski skok od 9,0 posto.

U slučaju drugog vala zaraze britanski BDP mogao bi pasti još dublje, odnosno za 14 posto ove godine, a 2021. godine bi se oporavio za pet posto.

U ažuriranim projekcijama se navodi da će gubitak prihoda do kraja 2021. godine nadmašiti razinu gubitaka iz bilo koje recesije u posljednjih 100 godina, izuzimajući period rata, i da će imati teške i dugotrajne posljedice za građane, tvrtke i vlade.

- Ultra prilagodljive monetarne politike i povećanje javnog duga je neophodno i bit će prihvatljivi sve dok ekonomska aktivnost i inflacija budu prigušene, a nezaposlenost visokam - napisala je glavna ekonomistkinja OECD-a Laurence Boone u predgovoru izvješća o globalnim ekonomskim izgledima.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Na trgovanju na Sarajevskoj berzi danas promet 77.417,40 KM

Promet na Banjalučkoj berzi danas 4.217,11 KM

Promet na SASE ove sedmice više od tri miliona KM

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu