Magazin     | 11.06.2020. 08:17 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 11. lipnja (FENA) -

- 1871. Rođen Stjepan Radić, hrvatski političar, osnivač i predsjednik Hrvatske pučke seljačke stranke, žestoki borac protiv mađarizacije, a nakon 1. svjetskog rata i centralizacije južnoslavenskih zemalja na koju je Hrvate upozorio poznatom izjavom 'Srljate kao guske u maglu'.

- 1910. Rođen Jacques-Yves Cousteau, francuski okeanograf, pronalazač ronilačkog aparata 'vodena pluća' (aqualung) i kamere za podvodno snimanje. Poznat po filmu 'Svijet tišine', koji je snimio 1956. godine.

- 1962.  Frank Morris i braća John i Clarence Anglin postali su jedini zatvorenici u povijesti koji su uspješno pobjegli iz ozloglašenog zatvora Alcatraza smještenog na istoimenom otočiću u zaljevu San Francisca.

- 1963. Budistički redovnik Thich Quang Duc spalio se na prometnom raskrižju u Sajgonu u znak prosvjeda protiv opresije koju je južnovijetnamski režim Ngo Đinh Diema (katolika i bliskog suradnika SAD-a), vršio nad budistima. Nakon tog čina svjetske vlade su izvršile pritisak na Diemov režim te je njegova vlada popustila u svojim represivnim stavovima.

- 1964. Rođen Jean Alesi, francuski sportski automobilist, podrijetlom Talijan. Ostat će zapamćen kao jedan od najvećih talenata Formule 1, a posebice 1990-ih godina. Početak njegove karijere ostat će zapamćen po dvoboju s Ayrtonom Sennom na VN SAD-a u Phoenix-u 1990. godine u inferiornom Tyrell-u.

- 1979. Umro John Wayne, američki filmski glumac i jedna od najvećih legendi ne samo Hollywooda već i svjetskoga filma uopće. Sa svojih više od stotinu snimljenih filmova ubraja se među najplodnije filmske stvaratelje. Dobitnik je Oscara za glavnu mušku ulogu u filmu 'Čovjek zvan hrabrost'.

- 2001. U federalnom zatvoru u Indijani pogubljen je Timothy McVeigh. Na smrtnu kaznu je osuđen zbog bombaškog napada na federalnu zgradu u Oklahoma Cityju u travnju 1995., kada je poginulo 168 ljudi.

- 2003. U eksploziji bombe koju je aktivirao bombaš samoubojica, na otvorenoj tržnici u središnjoj jeruzalemskoj ulici Jaffa, poginulo je 17, a ozlijeđeno oko 100 osoba. Odgovornost za taj napad preuzeo je teroristički pokret Hamas.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'