Regija     | 10.06.2020. 20:01 |

Slovenija neće reagirati na 'provokacije' iz Mađarske i Italije

FENA Agencije

LJUBLJANA, 10. lipnja (FENA) - Slovenija nije i neće reagirati na "provokacije" iz Mađarske i Italije vezane uz povijesne događaje i različita povijesna sjećanja, izjavio je u srijedu slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar.

"Postoje različita povijesna sjećanja i povijesni zemljovidi, a to ne može biti podloga za kvalitetne odnose. No takva sjećanja i zemljovidi ne smiju biti niti zapreka za dobrosusjedske odnose", kazao je Logar na sjednici parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, odgovarajući na pitanja zastupnika o aktualnim temama.

Oni su ga pitali hoće li Slovenija službeno reagirati na potez mađarskog premijera Viktora Orbana koji je nedavno, povodom stote obljetnice za Mađare traumatičnog Trianonskog ugovora, po kojemu su znatni dijelovi etničkih Mađara kao manjine ostali izvan novih granica Mađarske, otkrio spomenik koji se za susjedne države može shvatiti kao provokacija s natruhom iredentizma.

Na tom spomeniku je i zemljovid "velike Mađarske" u predtrijanonskim granicama, s velikim dijelovima  Slovenije, Hrvatske, Srbije, Slovačke, Austrije, Rumunjske i Ukrajine, prenosi Hina.

"Slovenija ne može i neće nekome diktirati sjećanje, no moramo se pobrinuti da su naša sjećanja u duhu zajedničkih europskih vrijednosti, dobrosusjedskih odnosa, te poštovanja povijesti drugih država, odnosno naroda", kazao je Logar, te se založio za dobre odnose sa svim Sloveniji susjednim državama.

Logar je zastupnicima dao do znanja da Ljubljana neće službeno reagirati niti na potez vladajuće većine u Trstu čije je općinsko vijeće 12. lipnja proglasilo praznikom u spomen na "oslobođenje od jugoslavenske okupacije".

Tog su dana na pritisak zapadnih saveznika 1945. jedinice Titove Jugoslavenske narodne armije 40 dana nakon što su zaposjele taj grad iz njega otišle, a Trst je kasnije ostao u zoni koja je priključena Italiji, a ne Jugoslaviji.

U Sloveniji je ta odluka lokalnih vlasti dobrim dijelom doživljena kao provokacija tršćanske desnice, neprijateljski usmjerena prema slovenskoj manjini u tom gradu.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Najmanje 29 povrijeđenih dok je trajekt iz Caprija udario u kej u Napulju

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'