Bosna i Hercegovina     | 10.06.2020. 09:24 |

IGK- Negiranje genocida anticivilizacijski čin koji ugrožava mir, ponižava žrtve

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10.juna (FENA) – Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) kontinuirano reagira na pokušaje historijskog revizionizma na planu negiranja genocida u Srebrenici u Sjevernoj Americi.

S obzirom da su SAD i Kanada odlukama parlamenata osudile genocid u Srebrenici i BiH, koji je potvrđen od najvažnijih svjetskih sudova, iz toga proizilazi povijesna dužnost da se upotrebom svih demokratskih sredstava pruži otpor negiranju genocida u Srebrenici od ekstremnih antibosanskih pokreta koji sve više jačaju u Sjevernoj Americi.

Kako se navodi u saopćenju IGK, posebno su ti ekstremni pokreti organizaciono i medijski aktivirani kako se bliže lokalni izbori u BiH.

-Srebrenica se nalazi u djelu BiH kojom upravlja Milorad Dodik. Politička pozicija i opozicija manjeg bosanskohercegovačkog entiteta je jedinstvena prema negiranju genocida u Srebrenici. Ta antibosanska koalicija srpske političke pozicije i opozicije ima za cilj ponovo dovesti za načelnika Srebrenice negatora genocida i na taj način očuvati ideju, politiku i praksu osuđenih ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića i njihovih mentora iz Srbije - naglašeno je u saopćenju.

Institut za istraživanje genocida Kanada je o navedenoj ofanzivi srpske antibosanske koalicije upoznao političke, akademske i naučno istraživačke subjekte u Sjevernoj Americi.

Zatraženo je aktivno reagovanje u smislu osude i anuliranja politika koje negiraju genocid u Srebrenici. Posebno je zatražena akcija da se spriječi prijava na lokalne izbore onih koji zastupaju politku negiranja genocida u Srebrenici.

Iz Instituta ističu da, pored toga što je negiranje genocida anticivilizacijski čin koji ugrožava mir i bezbjednost, ono narušava međuljudske i međudržavne odnose, ponižava žrtve, međunarodnu pravdu i međunarodne sudove.

Navodi se također da su u najvećim svjetskim političkim centrima osnovani posebni lobistički timovi kao dio „ove ekstremne koalicije, koji su dobro plaćeni da šire laži o agresiji i genocidu u Srebrenici“. 

- Smatramo potrebnim da se bh. diplomatija mnogo više angažuje i traži reakciju vlada SAD-a i Kanade, kako bi se preduprijedile i sankcionirale pojave ponižavanja pravosudne istine iza koje stoji autoritet svjetskih sudova. Kao čovječanstvo moramo učiti i naučiti lekciju iz agresije i genocida na BiH ili ćemo se suočiti sa nepostojanjem – saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Bošnjaci MZ Osatica: Zaustavite mrziteljski odnos sveštenika Luke Babića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo