Ekonomija     | 10.06.2020. 09:14 |

Naplata doprinosa u travnju i svibnju pala za oko 10 posto (VIDEO)

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 10. lipnja (FENA) - Zastoj gospodarskih aktivnosti na području Federacije BiH uzrokovan pojavom koronavirusa utjecao je i na priljev sredstava Federalnog zavoda invalidskog i mirovinskog osiguranja (MIO-PIO) no iz tog zavoda poručuju kako isplata mirovina nije ugrožena.

Po riječima glasnogovornika Zavoda MIO/PIO Tomislava Kvesića, naplata doprinosa u travnju pala je za 12,5 posto, a u svibnju za 10 posto u odnosu na iste mjesece prošle godine.

- Zavod je od početka ove godine prešao na trezorski način poslovanja i tada smo prenijeli viškove sredstava od 42,5 milijuna maraka i te smo viškove iskoristili za isplatu mirovina u travnju i svibnju. Vjerojatno ćemo i sljedećih mjeseci morati koristiti dodatna proračunska sredstva kako bi isplata bila uredna - izjavio je Kvesić za Fenu.

Istaknuo je kako sama isplata mirovina nije ugrožena, samo je pitanje na koji način će Vlada FBiH osigurati nedostajuća sredstva ako dođe do daljnjeg pada naplate doprinosa.

Kvesić je podsjetio da je zbog pandemije koronavirusa u 2020. godini izostalo redovito usklađivanje mirovina s realnim rastom BDP-a i indeksom potrošačkih cijena.

- Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih koronavirusom određeno je da ove godine neće biti usklađivanja mirovina, s tim da taj zakon prestaje važiti 60 dana nakon prestanka stanja nesreće. Mi u ovom trenutku nismo sigurni što će biti poslije toga. Nadamo se da će Vlada i Parlament izaći s jasnim tumačenjem Zakona, pa ćemo vidjeti kakav će stav zauzeti oko usklađivanja mirovina - kazao je glasnogovornika Zavoda MIO/PIO.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4572

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1AyEJq3ylgsZUS4HpbrNejMBclFxe34PI?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Danas isplata mirovina za veljaču

Isplata mirovina za veljaču u utorak, 5. ožujka

Počinje isplata mirovina povećanih za pet posto

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom